valentina aščić - ingmar van riel - zimske olimpijske igre peking 2022.

Brzoklizačica Valentina Aščić prva je za Hrvatsku nastupila na Zimskim olimpijskim igrama!

Valentina Aščić prva je brzoklizačica na kratkim prugama koja je nastupila za Hrvatsku na Zimskim olimpijskim igrama! On je ujedno i prva hrvatska sportašica koja je nastupila na ZOI-ju u Pekingu. Što se tiče rezultata, Valentina je nastupila u prvoj skupini kvalifikacija na 500 metara. Rezultatom od 44.681 sekundi bila je treća u svojoj skupini, no, to je bilo dovoljno za 23. rezultat od ukupno 32 brzoklizačice. Dijelom i zbog ponovljenog starta utrke, postignuto vrijeme nije bilo dovoljno za prolazak u četvrt finale. Bez obzira, Valentina je rezultatom jako zadovoljna.


Valentina Aščić je članica zagrebačkog Brzoklizačkog kluba Meteor. Od potresa u Zagrebu trenirala je u Belgiji pod nadzorom svog trenera, nizozemcem Ingmarom van Rielom. A na sam odlazak na Olimpijske igre u Peking čekala je dosta dugo. Naime, kako je nedavno bila zaražena koronavirusom, morala je imati čak četiri negativna PCR testa prije nego što su joj dopustili dolazak u Kinu. Nakon svega, Valentina je došla u Peking samo dva dana prije utrke. Dodajmo da ju očekuje još jedan nastup. U srijedu, 16. veljače 2022. godine natjecat će se na utrci od 1500 metara.

Kako je Valentina Aščić proživjela utrku

“Dolazim u heat box pred utrku, osjećaj je prečudan. Cure koje sjede i spremaju se svjetska su elita, a neke su već treći put na olimpijskim igrama. Vrtim film kako sam uopće dospjela tu, razmišljam o samim kvalifikacijama. Shvaćam da je moja šansa u startu. Napraviti što bolji start, zauzeti bar treću poziciju nakon prvog kruga i probati izboriti prolazak vremenom. Izlazim na led s nekim nadrealnim osjećajem osvrćući se oko sebe, znam da je važno opustiti se i zanemariti gdje se nalazim”, rekla je Valentina.

“Na liniju starta uspijevam doći u totalnom fokusu na samu reakciju na start. Dajem sve od sebe na prvoj ravnini i nakon zavoja završavam treća nakon čega je francuskinja i pala. Ostala sam s malim razmakom koji je bio neuhvatljiv. Pokušavala sam ubrzati no osjećaj na ledu je bio prečudan i kao da sam usporavala. Istina, imala sam samo zagrijavanje na njemu, niti jedan odrađeni trening… Na kraju utrke bilo me strah i vidjeti vrijeme, no ispostavilo se da i nije toliko loše. Sa klizališta odlazim s osmijehom na licu, znajući da je 23. mjesto nešto veliko”, dodala je Valentina Aščić. Valentinu možete pratiti na njezinom Instagram profilu.

Tagged