71. hanžek - hanžekovićev memorijal - zagreb meeting 2021

71. Hanžekovićev memorijal – atletski miting Continental Tour Gold 2021

Hanžekovićev memorijal održava se po 71. put! Ova najstarija sportsko-atletska priredba u Hrvatskoj 2021. godine održat će se u ponedjeljak i utorak, 13. i 14. rujna. Prvi dan održat će se već tradicionalno bacanje kugle kod Zagrebačkih fontana, dok će se drugi dan na Atletskom stadionu Mladost na Savi održati sva ostala natjecanja.

Svoje sudjelovanje na ovom atletskom natjecanju potvrdilo je čak 11 olimpijskih pobjednika i 7 svjetskih prvaka. A tu će biti i 16 osvajača medalja s Olimpijskih igara u Tokiju. Podsjetimo, Hanžek se održava od 1951. godine u čast tragično preminulom atletičaru Borisu Hanžekoviću. A od 2020. godine Zagreb Meeting je dio Continental Tour Gold serije atletskih natjecanja.


“Već smo ranije objavili da će Sandra Perković imati prigodu za svojevrsni revanš. Naime, u Zagreb dolazi olimpijska pobjednica u bacanju diska Valarie Allman. Tu je i jaka konkurencija u muškom disku – nastupit će sva trojica osvajača medalja iz Tokija. Vjerujem da bi Daniel Stahl mogao baciti disk preko 70 metara”, rekao je menadžer mitinga Alfons Juck.

Ovogodišnji Hanžekovićev memorijal će bolji od svih u kojima smo do sada uživali

“Nije zato što je ovo presica Memorijala Borisa Hanžekovića, ali u kuglaškim se krugovima priča samo o Zagrebu. Kao da ostali mitinzi ni ne postoje. Vjerujem da ću ja i pokraj fontana biti na razini preko 21 metar, a Crouser… S njim je sve moguće. Preko 23 metra? Da, svakako”, rekao je Filip Mihaljević, trenutno četvrti bacač kugle prema svjetskom renkingu. Podsjetimo, Filip je na mitingu Dijamantne lige u Lausannei zauzeo treće mjesto iza Crousera i Walsha. A dodat ćemo da će svi najbolji bacači kugle na svijetu biti u ponedjeljak, 13. rujna, na bacalištu pokraj gradskih fontana. Građani se mole za razumijevanje, jer će tijekom mitinga biti zatvoren istočni kolnik Ulice Hrvatske bratske zajednice.

“Nije još vrijeme odmora, sezona još nije gotova, a tu je i nastup na Memorijalu Borisa Hanžekovića. Znam kakva je konkurencija, ali ja uvijek razmišljam samo o sebi. Mislim da bi disk trebao letjeti preko 60 metara. Što se tiče dvoboja Allman – Perković, ja se nikad ne kladim. Ali, kada bih se kladila, kladila bih se na Sandru”, rekla je naša bacačica diska Marija Tolj.

Glavne zvijezde koje na Hanžeku nastupaju u tri sprinterske discipline

  • 110 metara prepone (M): Hansle Parchment, olimpijski pobjednik iz Tokija; Ronald Levy, brončani iz Tokija; Devon Allen, četvrti iz Tokija;
  • 100 metara (M): Trayvon Bromell, prvi na svjetskoj ljestvici – 9.77; Ronnie Baker, finalist olimpijskih igara – 9.83; Ferdinand Omurwa – 9.86;
  • 200 metara (Ž): Christine Mboma, srebrna na OI u Tokiju; Shericka Jackson, brončana na 100m i zlatna u štafeti 4x100m u Tokiju; Marileidy Paulino, srebrna na 400 metara u Tokiju;

“Jako sam uzbuđen zbog dolaska na Zagreb Meeting 2021. To je jedan od mojih najdražih mitinga! Volim navijače, volim bacalište pokraj fontana i naravno, volim i onu vatru. Oduševljen sam ovom sezonom. Nadam se da ću u Zagrebu baciti osobni rekord, što bi bio i novi svjetski rekord. Jedva čekam doći na svoj omiljeni miting u Zagreb!”, poručio je Ryan Crouser, rekorder zagrebačkog mitinga u bacanju kugle.

Kirani James će trčati u utrci na 400 metara

“Veselim se što ću ovu sezonu okončati u Zagrebu. Bit će to moj prvi dolazak na ovaj miting, ali i u Hrvatsku. Uzbuđen sam zbog dolaska i očekujem da ću trčati brzo, svakako na razini novog rekorda mitinga. Prije toga me očekuju još dva nastupa na mitinzima Dijamantne lige u Bruxellesu i Zürichu. Za sada sam vrlo zadovoljan svojom sezonom i trećom olimpijskom medaljom”, rekao je Kirani James. On je jedini atletičar koji je tri puta trčao u olimpijskom finalu na 400 metara, pri čemu je sva tri puta osvojio i medalju. Osvojio je zlato u Londonu 2012., srebro u Rio de Janeiru 2016. i broncu ove godine u Tokiju. Osobni rekord mu je 43.74, a u polufinalnoj utrci u Tokiju trčao je 43.88.

Dodajmo da će na stadionu ŠRC Mladost između ostalih u utorak, 14. rujna, trčati i Isaac Makwala, koji je u Tokiju nastupio u finalu, a sa štafetom Bocvane 4×400 metara osvojio olimpijsku broncu. Trčat će i Dariusz Kowaluk koji je osvojio zlato u mješovitoj poljskoj štafeti 4×400 metara. Podsjtimo, rekord Memorijala Borisa Hanžekovića na 400 metara od 2017. godine je 44.94, a “drži” ga Amerikanac Gil Roberts.

Gdje kupiti ulaznice za Hanžekovićev memorijal 2021 i gdje gledati prijenos?

Ulaznice za Memorijal Borisa Hanžekovića prodavat će se putem platforme Entrio. Cijene ulaznica iznose 200 kuna za VIP, 80 za tribinu zapad te 40 za sjevernu, istočnu i južnu tribinu. Osim na webu, ulaznice se mogu kupiti i na brojnim prodajnim mjestima Entria, uključujući i prodavaonice Ghetaldusa, Dancing Beara, Aquariusa…

Prijenos sportskih događanja na Hanžeku obići će više od 100 zemalja svijeta. A mi prijenos oba natjecateljska dana možemo gledati na TV kanalu HTV2. Prijenos natjecanja u bacanju kugle Memorijal Ivana Ivančića možete gledati od 19.25 sati u ponedjeljak, 13. rujna. U utorak, 14. rujna, prijenos počinje u 18.45 sati. Također, prijenos će biti osiguran i na Drugom programu Hrvatskog radija. Više o ovom atletskom festivalu doznajte zagreb-meeting.com.

O atletskom natjecanju Memorijal Borisa Hanžekovića

Hanžek je prvi put održan 1951. godine, ali tada i sljedećih šest godina održavao se kao lokalno natjecanje. No, već 1958. Hanžek postaje međunarodni miting. 1998. godine Hanžekovićev memorijal zauzima 1. mjesto na ljestvici mitinga EAA (Europske atletske federacije). Sljedeće, 1999. godine, biva uvršten u viši rang i to među IAAF mitinge Svjetske atletske federacije. Od 2009. godine Hanžekovićev memorijal dio IAAF World Challenge mitinga.

IOvaj atletski miting ime je dobio po atletičaru i reprezentativcu Borisu Hanžekoviću. On je rođen 10. studenog 1916. u Požegi. Hanžeković je u Zagrebu završio pravni fakultet, ali proslavio se kako pobjedama na raznim dionicama. Bio je višestruki juniorski prvak Jugoslavije u trčanju na 100 i 200 metara, na 110 metara s preponama i u trčanju štafeta 4×100 i 4×400 metara. Istaknut ćemo i njegovu pobjedu nad Grkom Hristosom Mantikasom (Christos Mantikas) davne 1938. godine na Balkanijadi u Beogradu. Nastupao je za klub s više sportskih disciplina HŠK Concordia Zagreb.

Video: Dokumentarni film “Hanžekovićev memorijal”

Tagged