autobus i tramvaj ZET-a / avenija dubrovnik, zagreb / studeni 2014.

Javni prijevoz – ZET Zagreb – Info o Zagrebačkom električnom tramvaju

Zagrebački električni tramvaj (ZET Zagreb) je trgovačko društvo u izravnom vlasništvu Grada Zagreba, a zaduženo je za organizaciju prijevoza putnika u javnom gradskom prometu na području Grada Zagreba i ostalih dijelova Zagrebačke županije (područje grada Zaprešića, Velike Gorice i okolnih općina). Prijevoz putnika ZET obavlja tramvajima, autobusima i uspinjačom, a do sredine 2007. godine i žičarom Sljeme (koja je trenutno izvan funkcije – zamjenjuje je autobus linije 140).

Također, ZET Zagreb organizira prijevoz školske djece i prijevoz osoba s invaliditetom posebno opremljenim kombijima, a obavlja i prijevoz turista prilikom razgledavanja grada turističkim autobusima. Dodajmo da je s posljednjim danom lipnja 2020. godine u ZET-u bilo zaposleno 3892 radnika, od toga 3656 na neodređeno i 236 radnika na određeno vrijeme.

Kontakt informacije

 • informacije o prometu i uslugama: 072 500 400
 • cijena poziva je ista lokalnom pozivu
 • kontakt centar radi radnim danom od 7 do 22, a subotom od 8 do 13 sati
 • izvan tog vremena dostupan je dežurni djelatnik u slučaju hitnosti
 • pruža informacije o stanju u prometu, vrstama karata i drugim aktualnostima
 • mrežna stranica: zet.hr

Cijene i informacije o prijevoznim kartama

 • 4 kune / 30 minuta (6 kuna ako kupujete u vozilu)
 • 7 kuna / 60 minuta (10 kuna ako kupujete u vozilu)
 • 10 kuna / 90 minuta (15 kuna ako kupujete u vozilu)
 • dnevna karta – 30 kuna
 • karta u noćnom prometu – 15 kuna
 • uspinjača5 kuna (jednosmjerna karta)

Karta za ZET-ova vozila vrijede i u tramvajima i autobusima. Karte se mogu kupiti u svim autobusima i tramvajima te na kioscima Tiska i ZET-a. Putnici u vozilu dužni su na zahtjev službene osobe ZET-a pokazati putne karte.

Ukoliko se vozite bez karte i uhvati Vas kontrola karata, dogodit će Vam se ono što stoji u službenim odredbama javnog prijevoza u Zagrebu – novčanom kaznom od 500 do 800 kuna kaznit će se za prekršaj putnik ako na zahtjev ovlaštene osobe prijevoznika ne predoči valjanu voznu kartu radi kontrole.

Tramvajski promet ZET-a

Zagrebom prometuje 15 dnevnih i 4 noćne tramvajske linije – dnevne tramvajske linije voze od 4 do 23.50 sata, a noćne od 23.50 do 4 sata. U voznom parku je u 2020. godini bilo 317 tramvaja prosječne starosti 27 godina. U prvom polugodištu 2020. prosječna brzina tramvajskih vozila iznosila je 12,75 km/h.

Autobusni promet ZET-a

ZET Zagreb održava 145 dnevnih i četiri noćne autobusne linije koje prometno povezuju područja Grada Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića, a prijevoz putnika organiziran je i u općinama Bistra, Luka, Stupnik i Klinča Sela. Dnevne autobusne linije voze od 4 do 23.50 sata, a noćne od 23.50 do 4 sata.

ZET-ovih autobusa je u 2020. godini bilo 436, prosječne starosti 11,8 godina. U prvom polugodištu 2020. godine prosječna brzina ZET-ovih autobusa je bila 18,36 km/h.

Uspinjača

 • adresa: Tomićeva ulica, Zagreb
 • Uspinjača vozi radnim danom, subotom, nedjeljom i praznikom od 6.30 do 24 sata. Interval vožnje je svakih 10 minuta.
 • cijena karte: 5 kuna
 • cijena hitne vožnje: 25 kuna
 • prijevoz prtljage koja zauzima posebno mjesto: 5 kuna
 • tag: #Uspinjača


Ručna prtljaga manjeg opsega i težine koju putnik drži u ruci ili na krilu, a ne zauzima posebno mjesto, prevozi se besplatno.

Putnik ili skupina putnika mogu između redovitih polazaka naručiti hitnu vožnju, s tim da uz dodatnu kartu po vagonu za hitnu vožnju svaki putnik plaća i redovitu kartu.

Djeca do 7 godina života u pratnji odraslih prevoze se besplatno s time da se uz jednu odraslu osobu može prevesti najviše troje djece.

Žičara Sljeme

Od 1. srpnja 2007. godine do daljnjeg, žičara zbog kvara ne vozi.

Umjesto žičare, na Medvednicu (vrh Sljeme) voze autobusi koji polaze sa terminala Mihaljevac. Linija je broj 140 Mihaljevac – Sljeme.

Prijevoz životinja

Slijepe osobe imaju pravo u vozilo uvesti psa vodiča, osobe u invalidskim kolicima rehabilitacijskog psa, djeca s teškoćama u razvoju uz pratnju roditelja i terapijskog psa, a treneri pasa pse u školovanju. U vozilo se smije uvesti i pas štenac na socijalizaciji u obitelji. Takvi psi moraju nositi službenu iskaznicu.

Također, dopušten je prijevoz i kućnih ljubimaca, pod posebnim uvjetima. Psi visine do 30 centimetara, kao i mačke te druge male pitome životinje smiju se prevoziti, ali u odgovarajućim transportnim kutijama. Za njih se ne naplaćuje dodatna karta. Dopušten je i prijevoz pasa koji u grebenu imaju više od 30 cm, uz uvjet da pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu, a vlasnik ima propisanu ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće.Putnik koji je uveo kućnog ljubimca u vozilo odgovoran je za njegovo ponašanje i sam će nadoknaditi štetu koju kućni ljubimac nanese drugim putnicima u vozilu ili onečisti vozilo tako da se vozilo mora povući u spremište na čišćenje.

Zabranjen je prijevoz opasnih pasa, određenih posebnim propisima. Putnici koji u vozila uvode kućne ljubimce trebaju: ulaziti na prednja vrata (uz vozača) i zadržavati se na prednjem dijelu vozila nositi pribor za čišćenje fekalija očistiti površinu u vozilu koju njegov kućni ljubimac onečisti Putnik u vozilo može uvesti samo jednog kućnog ljubimca.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -