autobusni prijevoz zet | linija 105 | jurjevska ulica, zagreb | srpanj 2015.

Dnevni i noćni javni autobusni prijevoz u Gradu Zagrebu – ZET Zagreb

Javni autobusni prijevoz organiziran je na području Grada Zagreba, a uslugu prijevoza obavlja gradska tvrtka ZET Zagreb. ZET uz pružanje usluga Gradu Zagrebu svoje usluge pruža i na području gradova Velika Gorica i Zaprešić te općina Bistra, Luka, Stupnik i Klinča Sela.

Cjelokupni autobusni promet u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji odvija se pute 146 dnevnih i 4 noćne linije te na 5 linija posebnog linijskog prijevoza. Autobusnih je stajališta na mreži ZET-a 2103, od toga 1614 na području Grada Zagreba. Radnim danom u vremenima vršnih opterećenja u zagrebačkom prometu se nalazi 279 autobusa, subotom 186, a nedjeljom i blagdanom 120 autobusa. Na godinu autobusima ZET-a preveze se približno 100 milijuna putnika. Iako je to veliki broj, zagrebački tramvajski sustav preveze duplo više putnika – više od 200 milijuna.


Kartu za prijevoz možete kupiti na kioscima ili ZET-ovim poslovnicama ili u autobusu kod vozača. Više informacija o cijenama karata doznajte niže u tekstu. Napominjemo da je karta skuplja kada se kupuje kod vozača! Više informacija o ZET-u doznajte na mrežnim stranicama na adresi zet.hr. Popis svih dnevnih i noćnih autobusnih linija koje prometuju po Zagrebu doznajte na linkovima niže u tekstu.

Autobusne linije ZET-a – popis linija i trasa kojima prometuju

Cijene prijevoza na području Grada Zagreba

Pojedinačne karte u dnevnom prometu (valjanost 90 minuta): 10 kuna
Cijena karte od 90 minuta kupljene kod vozača u vozilu: 15 kuna

Pojedinačne karte u dnevnom prometu (valjanost 60 minuta): 7 kuna
Cijena karte od 60 minuta kupljene kod vozača u vozilu: 10 kuna

Pojedinačne karte u dnevnom prometu (valjanost 30 minuta): 4 kune
Cijena karte od 30 minuta kupljene kod vozača u vozilu: 6 kuna

Pojedinačna karta u noćnom prometu: 15 kuna

Dnevna karta: 30 kuna

Višednevne karte:
– 3 dana: 70 kuna
– 7 dana: 150 kuna
– 15 dana: 200 kuna
– 30 dana: 400 kuna

Autobusni prijevoz – o voznom parku ZET-a

Vozni je park tipiziran i sastoji se od vozila marke MAN, Marbus, Mercedes Benz i Iveco-Irisbus. Autobusi su smješteni u garažama Podsused, Dubrava i Velika Gorica. Radnim danom u vremenima vršnih opterećenja u zagrebačkom prometu se nalazi 279 autobusa, subotom 186, a nedjeljom i blagdanom 120 autobusa. Tijekom 2008. i 2009. godine nabavljeno je 214 niskopodnih autobusa, solo i zglobnih, od kojih se 60 koristi stlačenim zemnim plinom. Početkom 2010. godine niskopodni autobusi čine 83 posto od ukupnog broja autobusa u voznom parku ZET-a. Nova su vozila uglavnom niskopodna i klimatizirana, zbog čega je javni gradski prijevoz pristupačan svim kategorijama korisnika.

Od 2007. godine ZET kao pogonsko gorivo uvodi biodizel, a od 2009. vozi se i na stlačeni plin. Po planovima razvoja, u budućnosti će ZET-ovi autobusi rabiti isključivo biogoriva. Taj potez će predstavljati veliki doprinos javnoga gradskog prijevoza u Gradu Zagrebu pri smanjenju onečišćenja i uklanjanja štetnih čestica što sadržavaju fosilna goriva. Dodajmo da od 3. rujna 2007. godine, odlukom Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, ZET organizira i prijevoz školske djece zagrebačkih osnovnih škola.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged