josipa lisac & zvjezdan ružić - da li sam ti ikad rekla da te volim - 2021. - foto: petra mikšik

Zvjezdan Ružić obradio pjesmu Josipe Lisac “Da li sam ti ikad rekla da te volim”

Pijanist Zvjezdan Ružić jedinstvenom obradom pjesme “Da li sam ti ikad rekla da te volim” Josipe Lisac odao počast vječnoj ljubavi. Tako prijateljstvo nagrađivanog pijanista i glazbene dive ponovno doživljava kreativnu renesansu. Dokaz da se kroz umjetnost i glazbu stvaraju predivna prijateljstva priča je između pijanista i skladatelja Zvjezdana Ružića i glazbene dive Josipe Lisac.

Naš najnagrađivaniji pijanist mlađe generacije odlučio je pjesmi “Da li sam ti ikad rekla da te volim” odahnuti novi život svojim autentičnim izričajem. Kako Zvjezdana i Josipu još od dana inauguracije povezuje prijateljstvo, Zvjezdan je pozvao Josipu da mu se pridruži kao gošća u njegovoj izvedbi pjesme. No, na jedan vrlo neuobičajen, definitivno vrlo hrabar način. Kako kaže Josipa: “Biti autentičan i originalan je teško, to mogu samo veliki”, referirajući se na Zvjezdanovu glazbu i njegovu obradu Karlove pjesme.


Zvjezdan se u svom stvaralaštvu ne dodvorava nikome. Hrabro slijedi svoje srce na svom glazbenom, ali i životnom putovanju. A tako je bilo i u ovoj suradnji. I tako je pjesma Karla Metikoša uz Zvjezdanov solo projekt Pianotron dobila potpuno novi život. Svoju glazbenu obradu Ružić je odlučio objaviti upravo na 30. obljetnicu smrti velikog kompozitora i Josipine najveće ljubavi, čime mu odlučuje odati počast.

Zvjezdan i Josipa svoju su prvu umjetničku suradnju ostvarili na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića

Na njoj su izveli kontroverznu i nikad više u povijesti kritiziranu, ali i hvaljenu izvedbu hrvatske himne. Ovo dvoje glazbenika, iako generacijski vrlo udaljeni, notama kao da pričaju isti jezik. Nose sličan pogled na svijet, a njihov pogled definitivno je – ljubav. Njihovi priče imaju zajednički nazivnik – iskreno i autentično. Josipa tim putem hrabro korača čitav svoj život, a Zvjezdan svoje 33 godine. Kako kaže Ružić: “Možda smo se u toj neshvaćenosti nas dvoje i prepoznali jer biti svoj ima svoju cijenu.”

Od samog početka “Pianotrona” Zvjezdan Ružić vođen je “osluškivanjem tonova svoje duše”

Tako spaja instrumente kao još dosad nitko u svijetu nije. A pomoću njih stvara originalnu glazbu uz koju njegova publika na koncertima zajedno s njim putuje na sva lijepa mjesta kuda ih Ružić notama vodi. U intervjuima pijanist naglašava kako je ova obrada njegovo vlastito viđenje ljubavi. Nekih njegovih pogleda na ljubav, nečega što tek će u njegov život doći… Njegovo viđenje glazbenog stvaralaštva je kreiranje glazbe iz srca bez pristanka na kompromise. Kako kaže Zvjezdan: “Glazba mora biti nevina, netaknuta, ona ostaje i živi vječno, dok mi smo samo prolaznici…”

“Rijetko snimam obrade tuđih skladbi, ali ovo je nešto drugačije. Ovo je uspomena na sve lijepo što se dogodilo od prvog dana mog susreta s Josipom. Zahvalnost što me je najveća diva naših prostora prepoznala od prvog dana nastanka mog Pianotrona, što vidjela je ono nešto u meni posebno, što to i dan danas u meni vidi i u mene vjeruje. Možda zato što je i sama često bila neshvaćena i drugačija. Možda zato što prepoznaje moj put, koji definitivno nije tipičan niti lagan. Možda smo se baš u toj neshvaćenosti nas dvoje i prepoznali”, rekao je Zvjezdan Ružić.

Josipa Lisac je oduvijek poznata kao autentična glazbenica

Ona je svojom autentičnošću pomicala glazbene i estetske granice ovih prostora. Uvijek je davala priliku talentiranim umjetnicima da zajedno kreiraju umjetnost koja će postati bezvremenska. Za Zvjezdana glazbena diva ima samo riječi hvale: “Lijepo je biti u društvu darovitih i kreativnih ljudi. Zvjezdan Ružić, vrhunski jazz pijanist, poželio je obraditi pjesmu Da li sam ti ikad rekla da te volim i sve svoje znanje koje posjeduje, a nadasve snažan senzibilitet, pretočio je u senzacionalnu glazbenu sliku. Treba uvijek unijeti svoj identitet, treba uvijek biti autentičan i originalan. Da li je to teško? Da, teško je, ali tako rade veliki. Svojom hrabrom vizijom napravio je eteričnu, futurističku, sjajnu, izuzetno muzikalnu glazbenu obradu kojom šalje poruku da djela koja su stvarana srcem i istinom žive zauvijek. Da, onda to sve skupa ima smisla… Hvala Zvjezdane“, rekla je Josipa Lisac.

Kulisa za spot pjesme Da li sam ti rekla da te volim postala je novouređena zagrebačka Tvornica kulture, središte glazbenih i kulturnih događanja, dok video spot potpisuju producentsko-redateljski duo Sestrice. Više o Zvjezdanu Ružiću i njegovom projektu Pianotron doznajte na njegovoj Facebook stranici. O Josipi Lisac više doznajte na Wikipediji.

Video: Zvjezdan Ružić – Da li sam ti ikad rekla da te volim

Tagged