zmaj orko star :: zoran majstorović, borko rupena i toni starešinić :: 2022.

Zmaj Orko Star predstavlja uzbudljiv album prvijenac “Escape”!

Bend “Zmaj Orko Star” Vas vodi na uzbudljivo glazbeno putovanje albumom prvijencom “Escape”! Jedni od najplodonosnijih multiinstrumentalista hrvatske glazbene scene – Zoran Majstorović, Borko Rupena i Toni Starešinić – udružuju se kako bi izgradili zvuk nove europske improvizirane glazbe. A to rade kombiniranjem raznih žičanih instrumenata i perkusija s elektroničkim instrumentima i efektima. Kao trio “Zmaj Orko Star” krenuli su u svoju digitalnu glazbenu odiseju planetom Zemljom u 21. stoljeću. Ovo glazbeno djelo dokument je u vremenu trojice istraživača, glazbenih prijatelja i zaljubljenika u glazbu. A oni su bez predumišljaja uspjeli učiniti nešto nesvakidašnje.


Ovaj iskusan jazz trio već se godinama okuplja na nastupima uživo kako bi improvizirao fantastično putovanje sa svakim slušateljem. A sada su odlučili počastiti publiku prvim studijskim izdanjem. Okupili su se u Kramasonik studiju, gdje su dva dana snimali materijal na identičan način kao na nastupima – uživajući u umjetnosti improvizacije. Nakon dva dana uživancije i improvizacije te malo uređivanja snimki, nastao je finalni proizvod. Predstavljamo album Escape!

Ime sastava nastalo je domišljatom kombinacijom imena članova

Tako je Zoran Majstorović dao ime ZMAJ, Borko Rupena ORKO i Toni Starešinić STAR. I tako je nastao Zmaj Orko Star. Zoran Majstorović na albumu se našao na električnoj gitari, udu, baglami, kori, te raznim efektima. Toni Starešinić kroz svoj je angažman kao klavijaturist, kompozitor, producent i aranžer zaradio simpatije publike i kritike. Na albumu Escape možete ga čuti kako svira Hammond orgulje, ali i nesvakidašnje instrumente kao što su Logan string melody, Dawe Smith mopho, Moog sub 37 te MicroKorg synth. Posljednji član sastava Borko Rupena zadužen je za bubnjeve.

“Skuhali smo vrlo ugodan čušpajz u kojem su glavni sastojci world music i jazz rock. No, osjete se i blage arome meditativne glazbe. A uz svježinu elektronike i ljutinu funka, osjetit ćete i teksture mnogih klavijatura, raznih oblika žičanih instrumenata, bubnjeva i udaraljki”, opisali su ovu poslasticu članovi benda Zmaj Orko Star. A što se trenutno događa u bendu doznajte na njihovom Facebook profilu.

Album “Escape” – popis pjesama:

1. Escape from the hamlet 
2. Dance of the sailors 
3. One-eyed creature 
4. Eol’s bag 
5. Well of youth 
6. Power of change 
7. Salvation in oblivion 
8. Rhythm of wine and Satyr 
9. The pursuit of the Perseids
10. And to stardust we shall return

VIDEO: Zmaj Orko Star – Escape from the Hamlet

Tagged