zagrebačko kazalište mladih - zkm zagreb - logo 2020

ZeKaeM od 27. svibnja ponovo otvara svoja vrata – na programu tri predstave

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) je od srijede, 27. svibnja 2020. godine ponovo otvoren za publiku, a program počinjemo u 20 sati koprodukcijom ZKM-a i RUPER-a – na rasporedu su H.E.J.T.E.R.I , generacijska predstava omiljena svima! Na programu ZKM-a je od 27. svibnja do 3. lipnja. Veselimo se vidjeti vas opet u Teslinoj 7!

Uskoro slijede i druge uspješnice ZeKaeM-a za koje se inače uvijek traži karta više – Huddersfield, Dobro je dok umiremo po redu i Eichmann u Jeruzalemu.

UKRATKO O PREDSTAVAMA ZeKaeM-a

H.E.J.T.E.R.I (od 27. svibnja do 3. lipnja, 20 sati)

“S ovim Zeitgeist – komadom, koji gori u anksioznoj atmosferi u kojoj živimo mi zarobljeni u produljenoj adolescenciji, povezala sam se odmah. (…) Smrt tradicije koju ova generacija na svojoj koži osjeća više nego bilo koja druga dosad, osim velike slobode, donosi i veliku neizvjesnost, a protiv neizvjesnosti najlakše se boriti upravo hejtanjem”, rekla je Judita Gamulin, redateljica predstave.

U predstavi glume Dado Ćosić, Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Ugo Korani i Luka Bulović.

HUDDERSFIELD (5., 6. i 7. lipnja, 20 sati)

Huddersfield u režiji Renea Medvešeka donosi duhovitu i vrlo potresnu priču o generaciji tridesetogodišnjaka, koji na prijelazu u novi milenij teško iza sebe ostavljaju posljedice rata, a pred sobom ne vide baš nikakvu naznaku bolje budućnosti. U takvim okolnostima i u vremenu potpune rasprodaje moralnih i materijalnih vrijednosti, čak se i kišovito jorkširsko predgrađe čini obećanom zemljom.

Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave, i svojim povratkom otvara nikad riješena pitanja i traume iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno.

U predstavi glume Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Tina Orlandini, Mateo Videk, Damir Šaban, Filip Nola i Bernard Tomić.

DOBRO JE DOK UMIREMO PO REDU (od 9. do 14. lipnja, 20 sati)

“Nakon predstave napustio sam dvoranu pretužan, ali i neobično osnažen. Imamo se zašta boriti. Martinić i ova hrabra poštena družina nesebično su nam ponudili lekciju. Pozvali nas da jedni drugima sve manje budemo đubrad, a sve više rame oslonac, svjetionik u tami, da izvučemo klice poštenja iz podruma naših duša, čak i onda kad izgleda da je poredak umiranja/odlazaka otišao dovraga”, smatra Davor Špišić, kazališni kritičar portala Telegram.

U predstavi glume Pjer Meničanin, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dangubić, Milica Manojlović, Zoran Čubrilo, Maro Martinović i Kristijan Ugrina.

EICHMANN U JERUZALEMU (17. i 18. lipnja, 19 sati)

Po mišljenju brojnih kritičara i kulturne javnosti, najvažniji kulturni događaj u 2019. godini je upravo ova predstava u režiji Jerneja Lorencija. Ova predstava teži propitivanju elemenata koji čine povijesni događaj s tako razornim posljedicama poput holokausta, kao i svih značenjskih slojeva koji su mu pridodani s vremenom, ona izvedbenom rekonstrukcijom nesmiljeno zarezuje u duboki usjek potpuno netaknut zlom na način na koji ga opisuje Hannah Arendt, u istraživanje osobnih tuga, strahova i istina, daleko od svake pretpostavljene banalnosti.

U predstavi glume Katarina Bistrović Darvaš, Dado Ćosić, Frano Mašković, Mia Melcher, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija i Vedran Živolić.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -