zdenko runjić - a porina dobiva - 2020

Zdenko Runjić – film o velikom skladatelju koji je uglazbio ljudske emocije

U dokumentarnom filmu snimljenom u sklopu serijala “A Porina dobiva…” o životu Zdenka Runjića govore njegove kćeri Ana i Ivana Runjić, bivša supruga i dugogodišnja glazbena urednica na Hrvatskom radiju Marija Runjić, zatim Meri Cetinić, Tonči Huljić i Goran Karan.

Kćer Ivana otkrila je kako je u osnovnoj školi iz glazbenog imao dvojku, a Goran Karan kako ga je Tonči Huljić doveo kod Runjića na vikendicu kad je odlučio započeti solo karijeru. U nedjelju, 25. listopada 2020. godine u 20:10 sati, na Prvom programu HTV-a očekuje nas puno do sad neobjavljenih fotografija i detalja iz Runjićevog života za koje nismo znali.


S početkom jeseni počela su prikazivanja dokumentarnih filmova svaku nedjelju na HTV-u. Ukupno je 12 snimljenih dokumentaraca o dobitnicima Porina za životno djelo, ljudima koji su veliki i važni dio hrvatske glazbene povijesti. Do sada smo vidjeli filmove o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović, a sada je na redu onaj o Zdenku Runjiću. Ukoliko ste kojeg propustili, sve do sad emitirane filmove možete pogledati na HRTi platformi.

Autorski tim filma o Runjiću čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš i montažer Augustin Tino Bilandžić. Producent je Davor Drezga, urednica Lejdi Oreb (HTV). Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.

Umjetnici i ansambli čije su životne priče još ispričane i koje nas tek čekaju, a koji su dobili Porina od 1994. do 2000. godine su Arsen Dedić, Boško Petrović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Oliver Dragojević i Ruža Pospiš Baldani. Više o glazbenoj nagradi Porin doznajte na mrežnoj stranici porin.org.

Tagged