zdenka kovačiček / fotokinoteka

Zdenka Kovačiček i Silvio Foretić dobit će nagradu Porin za životno djelo

Upravni odbor Porina odlučio je da Zdenka Kovačiček i Silvio Foretić dobiju Porina za životno djelo. Nakon posthumno dodijeljenog Porina za životno djelo Krunoslavu Kići Slabincu, ova prestižna nagrada koja je sinonim cjeloživotnog rada i uspjeha, ide u ruke velikim umjetnicima.

Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom, uspjesima i nagradama obilježili hrvatsku glazbu, upisali se u povijest i iznimno doprinijeli kulturi. Ove godine to su upravo “žena za sva vremena”, jazz, rock, ali i blues i soul pjevačica Zdenka Kovačiček kao i skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač Silvio Foretić.


Tu šarolikost, ali i suverenost ovladavanja stilovima u kojima se i danas usuđuje okušavati – nakon 65 godina umjetničkog staža i u dobi kad većina pjevačica eventualno zapjeva na nekoj penzionerskoj fešti ili u najbolju ruku izvodi samo nekolicinu provjerenih standarda iz svoje karijere – Zdenka podastire i na novom albumu Konstatacija jedne mačke.

Pjevačkom energijom i eksplozivnošću glasa iznova nas zapanjuje lakoćom kojom kroti blues, soul, gospel, rock i jazz skladbe te ulazi u duet ili čak u duel s enfant terribleom rocka Davorom Gopcem i hip hop primadonom Mirelom Priselac – Remi nakon kojeg ne bi čudilo da njezin sastav Elemental pozove Zdenku na uzvratno gostovanje… To je napisao o ovogodišnjoj dobitnici Porina za životno djelo glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.

silvio foretić / 2021.

Muzikologinja Seadeta Midžić o cijenjenom skladatelju Silviju Foretiću

S 15 godina napisao je šest kratkih skladbi dvanaest – tonske inspiracije po opisu metode iz Andreisove Povijesti glazbe, što ne ukazuje samo na stremljenje novom, nego i na čovjeka riječi i knjige. Pisat će tekstove svojih djela, pjesme (ciklus Merde de siecle o uništavanju svijeta) i glazbene kritike.

Silvio Foretić izrasta u “strašno dijete hrvatske glazbe ili diverzanta prijelaznog razdoblja”, u zbunjujućeg avangardista / postavangardista čija je kreativnost i reaktivnost na suvremene dogme poticana širenjem znanja i intenzivnom glazbenom praksom. Više o Porinu doznajte na mrežnim stranicama porin.org.

Tagged