zagreb design week 2020 - hala v - tehnički muzej nikola tesla zagreb

Završio sedmi Zagreb Design Week koji je pokazao kako živjeti u “novoj normalnosti”

Izlagači i posjetitelji koji su došli na festival dizajna Zagreb Design Week pokazali su kako izgleda život u novoj normalnosti. “New Normal” tema je koja se sama nametnula sedmom ZGDW-u koji se održao usprkos pandemiji koronavirusa, a u skladu s novim pravilima života.

Lica sa zaštitnim maskama, dezinficijensi na ulazu i svakodnevna dezinfekcija prostora samo su najočitije posljedice. Puno dublje tragove pandemija je ostavila na tvrtke koje su fokusirane na očuvanje plaća i radnih mjesta, a ne rast i širenje. Ne čudi stoga da su pravi hit bili Movo i Dizzconcept. To su dva hrvatska proizvođača namještaja koji su u samo nekoliko mjeseci od pojave korone razvili namještaj za suživot s njom.


Movo je nova marka međimurske tvrtke Sobočan koja se prvi put predstavila upravo na Zagreb design weeku, gdje su javnosti prezentirali šest sekretera za rad od doma. Movo se obraća etičkim tvrtkama koje se brinu za svoje zaposlenike i kupuju im namještaj potreban za rad. Dizzconcept razmišlja dijametralno suprotno i nudi rješenje za veću sigurnost zaposlenika u otvorenim uredima. Kapsula kružnog tlocrta za svakog zaposlenik postaje tako njegova sigurna oaza.

Studio Boir došao je na Zagreb Design Week i predstavio food design instalaciju kojom promišlja objedovanje u doba korone

Vizualno besprijekorno, oštro lomljeni kamen i kirurški čelik… Sve se to savršeno uklopilo u betonski interijer Hale V Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Koronavirus su svojim plakatima komentirali i studenti Tekstilno – tehnološkog fakulteta te FH Joanneuma iz Graza. Izložbu austrijskih studenata omogućio je Austrijski kulturni forum iz Zagreba. ZGDW izložba fakulteta ove je godine bila bolja nego ikada, a po prvi puta je ugostila studente iz inozemstva. Osim s FH Joanneuma ovdje su bili i studenti Univerziteta u Sarajevu – Akademije likovnih umjetnosti.

Nagrada festivala, ZGDW Award 2020, ove je godine dodijeljena u šest kategorija, a pobjednici, osim iz Hrvatske, dolaze iz Slovenije, Nizozemske, Poljske i Srbije. Na žalost većina ih nije mogla doputovati zbog pandemije koronavirusa. Pažnju je plijenila ZGDW povijesna izložba Zagrebačke ambalaže iz zbirke Bulaić. Stariji posjetitelji s čežnjom su se prisjećali marki iz djetinjstva, dok su mlađi otkrili bogatu baštinu grafičkog dizajna. Petak je bio rezerviran za odličan koncert Sun U, kantautorice i dizajnerice u čijem nastupu značajnu ulogu igra vizualna komponenta kroz impresivan VJ–ing koji ju prati. Više o festivalu dizajna doznajte na mrežnim stranicama na adresi zagrebdesignweek.com.

veronika rožmanc - zagreb design week award 2020

Tagged