muzički bienalle zagreb 2019

Završio jubilarni 30. muzički biennale Zagreb

Međunarodni festival suvremene glazbe 30. muzički biennale Zagreb službeno je zatvoren u subotu, 13. travnja 2019. godine baletom Heroj je umoran / Hero is tired. Balet skladatelja Frana Đurovića u koreografiji Giuseppea Spote nastao je u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i MBZ-a, a održao se pred rasprodanim Zagrebačkim kazalištem mladih.

Ovogodišnji Muzički biennale Zagreb predstavio je široku paletu suvremenih glazbenih zbivanja kroz gotovo 50 programa, uz brojne goste skladatelje iz inozemstva i nova djela hrvatskih skladateljica i skladatelja. Nastupilo je preko 400 domaćih i stranih izvođača koji su predstavili najbolje od domaćeg i svjetskog suvremenog glazbenog stvaralaštva.

Svoja nova djela na MBZ-u su predstavili Matko Brekalo, Hrvoslava Brkušić i Hrvoje Nikšić, Ivana Kiš, Mak Murtić, Zoran Šćekić, Mirela Ivičević, Ana Horvat i Miodrag Gladović, Ivan Končić, Davor Branimir Vincze, Margareta Ferek Petrić, Bruno Vlahek, Sanja Drakulić, Mirela Ivičević, Davorin Kempf i Antun Tomislav Šaban. U sklopu bogatog programa gostovali su i sjajni John Irabagon, Bruce McClure, Ivan Fedele, Alex Mendizabal, Vinko Globokar, Eivind Buene, Daniele Gasparini, Rolf Wallin te Heiner Goebbels.

Na 30. MBZ-u predstavljen je i poseban program u koprodukciji s Laubom u sklopu koje su nastupili berlinski elektroničari Brandt Brauer Frick Ensamble, njujorški elektroničar Taylor Dupree, turski free improvisation ansambl Konstrukt te post-rock duo Davida Kollara na gitari i Arvea Henriksena na trubi.

U travnju svake neparne godine, Zagreb se na 10 dana transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe.

Sljedeći Muzički biennale Zagreb održat će se u travnju 2021. godine.

Ključne riječi (tagovi): - -