8. star film fest sisak / 2021.

Završio 8. Star film fest – sisački filmski festival održao se pod zvijezdama

Završio je osmi Star Film Fest koji je održan od 26. do 28. kolovoza 2021. godine na predivnim lokacijama u centru Siska kao i u Kazalištu 21. Treći i zadnji dan filmskog festivala obilježen je prikazivanjem zadnje dvije natjecateljske projekcije.

Nakon nje održan je okrugli stol medijske pismenosti koji je obilježilo gostovanje zanimljivih govornika. To su bili Matija Mrakovčić iz udruge Kurziv – platforme za pitanja kulture, medija i društva, Martine Mladenović, novinarke i stručne selektorice Star Film Festa, Marije Georgiev iz neprofitne međunarodne umjetničke i produkcijske platforme Bacača Sjenki i sisačkog učitelja razredne nastave Bojana Iličića.


Danas smo okruženi velikim brojem informacija i poruka pa je sam odabir informacija, ali i vještina kritičke analize istih važnije nego ikad. Tekstove čitamo kao GIF-ove. Površno pratimo novinske članke, televizijske priloge, fotografije i videe na Facebooku i Instagramu. Kao i video klipove na YouTubeu, Snapchatu, Tik Toku… Tako ujedno i mi svaki dan sudjelujemo u stvaranju neke vrste medija. A sudionici su raspravljali baš o važnosti kritičkog razmišljanja, ali problemima i novim trendovima u medijima.

Nakon razgovora, slijedilo je svečano proglašenje pobjednika filmskog festivala Star Film Fest

Kao i drugi eminentni filmski festival i sisački dodjeljuje nagrade po kategorijama. Tako je najbolji film Star Film Festa 2021 igrani film Black Box autora Cana Deniz Aticia. Najbolji dokumentarni film je Plava granica autorica Ivana Milosavljevića, a najbolji animirani film S13p15a autora Jesúsa Loniega. Dodijelila se i nagrada za eksperimentalni film, a nju je dobio The Invasion autora Dante Rustava.

Nagradu za najbolju filmsku montažu osvojio je film Recognize autora Fluxa Morena, a nagradu za najbolju fotografiju i za najbolji regionalni film Plava granica Ivana Milosavljevića. Selektorice Star Film Festa – Martina Mladenović i Anja Kavić – ove su godine dodijelile dvije nagrade selektorica. Jednu za film stop animacije Perrene autorskog dvojca Marca Algora i Rubena Seca, a drugu za film The Moon, Tomasico And My Grandmother autora Angela Caparrosa.

Publika je također imala ulogu u dodjeljivanju nagrada

Ona je svoju nagradu dodijelila filmu (Un)known neighbours autora Isaaca Rodrigueza. Posebnu novčanu nagradu – nagradu Zvjezdane prašine, kao motivaciju za daljnje stvaranje, osvojio je film Sve kako treba autora Nikole Stojanovića. Zadnja večer Festivala završila je uz čarobnu radionicu svjetla Egzoterra kolektiva – Liquid Light Show. Oni su kreirali svjetlosnu fasadu Centra Kreativne Industrije Sisak i pretvorili je u svoje umjetničko platno.

Tri filmska dana u režiji Star Film Festa 2021 došla su svome kraju. Nakon potresa koji je zahvatio Sisačko-moslavačku županiju i prisutnosti koronavirusa, iza nas su tri uspješna dana ispunjena filmom, radom i zabavom i to zahvaljujući brojnim organizatorima i volonterima. Zvjezdana posada Star Film Festa ponovno uzlijeće, nastavlja svoje putovanje i čeka slijetanje do iduće godine kada će opet dignuti zvjezdanu filmsku prašinu. Više o sisačkom filmskom festivalu doznajte na mrežnim stranicama na adresi sfilmfest.com.

Tagged