danis tanović - zagreb film festival - 2021.

Završio 19. Zagreb Film Festival – pobjednički film je “Konačna sloboda”

19. Zagreb Film Festival završio je svoj službeni program projekcijom komedije “Deset u pola” oskarovca Danisa Tanovića. Završna projekcija ZFF-a održala se u subotu, 20. studenoga 2021. godine navečer u prepunom auditoriju kina SC. Film s impresivnom glumačkom postavom, predvođenom Brankom Đurićem, Izudinom Bajrovićem, Anjom Matković i Goranom Navojcem, ZFF-ovoj publici predstavio je dio ekipe na čelu s redateljem.

Uoči projekcije proglašeni su ovogodišnji laureati ZFF-a na dodjeli nagrada u Galeriji SC. Žiri dugometražnog filma dodijelio je nagradu Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje austrijsko-njemačkom filmu “Konačna sloboda” režisera Sebastiana Meisea. Dodajmo da su u sastavu žirija bili rumunjska glumica i aktivistkinja Katia Pascariu, Ivan Ikić, redatelj lanjskog laureata ZFF-a Oaza te nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul.


U filmu Konačna sloboda vješto se isprepliću osobno, senzualno i političko iskustvo koje portretira nesvakidašnji odnos dvojice muškaraca koji se upoznaju u zatvoru. Dobitnik posebnog priznanja u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji je hrvatski film Zbornica redateljice Sonje Tarokić. Njega je žiri opisao kao “metaforu društva u cjelini i borbe jedne žene da ga poremeti”.

Ostali nagrađeni filmovi na 19. ZFF-u

O najboljem filmu međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog programa Kockice odlučivali su redateljica Sara Grgurić, slovenski redatelj Rok Biček i Ivan Bakrač, redatelj i selektor Filmskog festivala Herceg Novi. Zlatna kolica za najbolji film iz međunarodne kratkometražne konkurencije odnio je makedonsko-ruski film Sjeverni pol Marije Apčevske. Posebno priznanje u istoj kategoriji osvojio je ukrajinski film Tatine tenisice redateljice Olhe Zhurbe. Zlatna kolica u Kockicama, natjecateljskom programu hrvatskog kratkometražnog filma, pripala su filmu Jesen našeg ljeta Karla Voriha. Posebno je priznanje osvojio film Sve što dolazi redatelja Mate Ugrina.

Dodijeljene su i nagrade festivala KinoKino, a njegovo 6. izdanje održano u sklopu ZFF-a. Profesionalni žiri festivala KinoKino, koji su činili glumica Iva Babić, redatelj Saša Ban i Dubravka Zima, profesorica i stručnjakinja za dječju književnost, nagradio je norveški film Sestre i njihove supermoći u režiji Silje Salomonsen i Arilda Ostina Ommundsena. Dječji žiri KinoKina glavnu nagradu dodijelio je njemačkom filmu Ulja Funk na zadatku u režiji Barbare Kronenberg. Posebno priznanje dodijeljeno je finskom filmu Još samo malo.

Zagreb Film Festival program nastavlja se i u nedjelju, 21. studenoga

Tada će publika imati priliku u kinu SC pogledati tri naslova iz glavnoga natjecateljskog programa dUgometražnog filma. Također, prikazat će se i film Košnica koji je otvorio ovogodišnji festival. U kinu Tuškanac reprizirat će se svi filmovi iz programa Velikih 5, a u Teatru &TD gledatelje očekuju filmovi Amira (Ponovno s nama) te Dan četrnaesti (Mreža festivala Jadranske regije). U Uraniji će se reprizom nagrađenih filmova Sestre i njihove supermoći te Ulja Funk na zadatku zaključiti program KinoKino Festivala.

Nedjelja će ujedno biti i posljednja prilika za pogledati ostvarenja u online programima ZFF-a. To su programi PLUS, Ledolomke, LUX i Festivali pod reflektorom, a oni su dostupni na platformi kinoeuropa.hr. Filmovi iz programa Mreža festivala Jadranske regije također se mogu pogledati online na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba, a filmovi iz programa Kockice za online gledanje dostupni su na croatian.film.

“Iako se već drugu godinu zaredom održava pod pritiskom pandemije koronavirusa, sretni smo što smo, za razliku od prošle godine kada se morao održati online, bili ponovno s publikom u kino dvoranama! Unatoč svim nepovoljnim okolnostima, posjećenost festivala je bila izvrsna, apozitivne reakcije publike i kritike bile su iznad naših očekivanja. Također, ovogodišnji program Industrije ponovno je okupio veliki broj profesionalaca i ponudio publici raznovrsne sadržaje”, rekao je direktor ZFF-a Boris T. Matić.

Video: Najava za film “Konačna sloboda”, pobjednika 19. ZFF-a

Tagged