hrvatsko društvo likovnih umjetnika - meštrovićev paviljon, zagreb - travanj 2020.

Završetak mobilnosti u sklopu projekta “Umjetnici za umjetničko obrazovanje 5”

Novonastala situacija uzrokovana pandemijom korona virusa djelomično se odrazila i na Erasmus + projekt mobilnosti “Umjetnici za umjetničko obrazovanje 5”. Iako je većina mobilnosti i stručnih usavršavanja uspješno završila (20 učenika u Mariboru i 10 učenika u Grazu), dio mobilnosti je bio prisilno skraćen (10 učenika u Kaunasu), a mobilnost 10 nastavnika stručnih predmeta predviđena za Njemačku, nažalost, u potpunosti je otkazana.


Projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje 5 imao je za cilj nadopuniti obrazovni kurikulum za zvanje slikarski, grafičara i kiparski dizajner relevantnim znanjima i vještinama kako bi učenici po završetku škole bili konkurentniji na tržištu rada odnosno pri nastavku školovanja na tercijarnoj razini. Projekt je usmjeren i na nastavnike, kao izvršitelje kurikuluma za zvanje slikarski odnosno kiparski dizajner, a kako bi nastavnici bili osposobljeni u skladu s vodećim trendovima u području slikarstva odnosno kiparstva.

Već petu godinu zaredom projekt povezuje nositelja konzorcija Hrvatsko društvo likovnih umjetnika kao vodeću strukovnu organizaciju likovnih umjetnika, pet hrvatskih škola primijenjenih umjetnosti iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule i Osijeka te četiri inozemne partnerske organizacije NEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Austrije, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Slovenije, Kaunas Artkomas iz Litve te Kunstakademie BadReichenhall iz Njemačke.

Ovogodišnji projekt uključio je čak 50 učenika iz pet hrvatskih umjetničkih škola na stručnim praksama pod vodstvom mentora – profesionalnih umjetnika u Austriji, Sloveniji i Njemačkoj obogaćenim intenzivnim kulturološkim programom te aktivnostima povezivanja s lokalnom zajednicom.

Mobilnost u Grazu

Na mobilnosti u Grazu (Austrija) od 19. siječnja do 1. veljače 2020. sudjelovali su učenici Škole primijenjen umjetnosti i dizajna u Puli (Amra Levak, Ana Kuna, Gaia Komšo, Katarina Paus, Luanna Počerek, Maja Mičić, Manuela Malbašić, Mia Kujundžić, Nina Maria Milotić i Sebastijan Žamarija te nastavnik Denis Sardoz) i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Rijeci (Dora Miletić, Lorna Drašković, Ema Cvetković, Ivona Čolakovac, Aneta Kos, Karlo Ninić, Hela Zornada, Paula Jakubin, Rea Bartulović i Sara Pecija te nastavnica Marijana Vargić Petričušić).

U Grazu ih je ugostila organizacija Next (Next – Verein feur Zeitgenossische Kunst) i mentori Luise Kloos, Erwin Lackner, Keyvan Paydar, Igor Friedrich Petkovic, Ingeborg Plepelits, Gerhard Stiegler Paul Lässer i Eero Täuschl. Učenici su bili raspodijeljeni po ateljeima mentora kod kojih su svakodnevno učili nove vještine koje su primjenjivali na vlastitim radovima. Također, za učenike su bili organizirani satovi crtanja akta pod vodstvom Keyvana Paydara i eksperimentalnog crtanja pod vodstvom Aurelia Meinharta. Posjetili su Atelier Schaumbad i Školu primijenjenih umjetnosti u Grazu – Ortweinschule te brojne muzeje i galerije u Grazu među kojima se ističu Kunsthaus i Steiermarkhof galerija. Po završetku mobilnosti, učenici su predstavili svoje radove na završnoj izložbi u Galeriji Centrum.

Mobilnost u Mariboru

Na mobilnosti u Mariboru (Slovenija) od 23. veljače do 7. ožujka 2020. sudjelovali su učenici iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Osijeku (Domagoj Boras, Dorja Bogović, Emanuel Majstorović, Ivona Lendić, Lorena Babić, Mateo Sito, Matilda Zetaić, Mia Ištvanović, Patricia Hercegovac i Tina Kapetanović te nastavni Dražen Brkić) i Škole likovnih umjetnosti u Splitu (Andrea Franović, Andrea Listeš, Antonio Gregov, Domina Skoko, Duje Bralić, Nada Dulčić, Nela Sučić, Petra Lulić, Valentina Petra Eterović Buble i Veronika Stanković te nastavnica Zrinka Barbarić).

Učenici su na dvotjednoj stručnoj praksi radili pod mentorstvom umjetnika koji su članovi udruge KIBLA: Aleksandra Frazin, Irenom Parmič, Sašom Bezjakom i Metkom Kavčić. Osim stručne prakse, učenici su imali organizirane kulturne aktivnosti te su posjetili Umjetničku galeriju u Mariboru, srednju umjetničku školu u Mariboru te su razgledali Ptuj. Radove koje su izradili pod vodstvom mentora učenici su predstavili na završnoj izložbi u galeriji ArtKIT.

Mobilnost u Kaunasu

Mobilnost u Kaunasu (Litvi) započela je 6. ožujka i trebala je trajati do 21. ožujka 2020. Zbog preporuke Veleposlanstva RH u Litvi učenici su se hitno morali evakuirati zbog zatvaranja granice te se se u Zagreb vratili 16. ožujka, bez većih problema i nenarušenog zdravlja. Na mobilnosti su proveli 11 dana, i unatoč nepredviđenoj situaciji s korona virusom, kvalitetno su iskoristili vrijeme sa svojim mentorima.

Sudjelovali su učenici iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (Ana Marković, Anja Kundić, Kristina Jozić, Lana Samac, Lara Kraš, Laura Androić, Laura Beloglavec, Paula Kovačić, Petra Dodig i Sven Laušić te nastavnica Monika Meglić). U Kaunasu su radili u ateljeima Kaunas Artkomas sa mentorima Indraja Raudonikyte i Mindaugas Juodis. Tijekom mobilnosti učenici su imali organizirano razgledavanje Kaunas te su posjetili više muzeja u tom gradu kao i ateljee nekolicine umjetnika iz Kaunas Artkomas organizacije.

Mobilnost nastavnika u Kunstakademie BadReichenhall

Mobilnost nastavnika u Kunstakademie BadReichenhall koja se trebala održati od 16. do 19. ožujka 2020. u potpunosti je otkazana zbog zatvaranja granica i nemogućnosti putovanja.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged