zagrebdox 2023 :: award ceremony - dodjela nagrada

ZagrebDox 2023 glavnu festivalsku nagradu u međunarodnoj konkurenciji dodijelio dokumentarnom filmu “Manifest”

Završio je 19. festival dokumentarnog filma ZagrebDox! A glavnu festivalsku nagradu u međunarodnoj konkurenciji osvojio je film “Manifest”, autora ili autorice znane pod pseudonimom Angie Vinchito te Nikolaus Geyrhalter za film “Van prostora i vremena” u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat za najbolji kratkometražni film otišao je u ruke Borisa Poljaka za njegov film “Horror Vacui”. Hrvatsko-nizozemskom filmu “Prizori s mojim ocem” Biserke Šuran i “Između revolucija” Vlada Petrija pripala su posebna priznanja u regionalnoj konkurenciji, kao i filmovima “Alis”, Clare Weiskopf i Nicolása van Hemelrycka i “Susjed Abdi” Douwea Dijkstre u međunarodnoj.


U subotu, 2. travnja 2023. godine s početkom u 18.30 sati, na dodjeli nagrada proglašeni su pobjednički filmovi ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. A na festivalu koji je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoren prošle nedjelje publika je imala priliku pogledati čak 116 filmskih ostvarenja u dvanaest programa. A za festivalsku nagradu Veliki pečat natjecalo se dvadeset ostvarenja u međunarodnoj te isto toliko u regionalnoj konkurenciji.

Međunarodni žiri čiji su članovi bili redatelj Igor Bezinović, producentica Zdenka Gold i distributer Peter Jaeger nagradu Veliki pečat u ovoj sekciji dodijelili su filmu Manifest. Podsjetimo, Manifest je u potpunosti sastavljen od videozapisa tinejdžera na društvenim mrežama koji prolaze kroz neprijateljski orijentiran sustav obrazovanja i klimu straha u suvremenoj Rusiji. A ovako je žiri objasnio nagradu: “Gledanje ruskih tinejdžera na Youtubeu 68 minuta možda i ne bi bilo nešto što želite gledati na ekranu. Ali jednostavan filmski stil i sadržaj Manifesta čine šokantan politički film koji predstavlja suvremenu političku situaciju. I to na potpuno drugačiji način nego onaj koji gledate u vijestima.”

19. ZagrebDox je dodijelio i posebna priznanja

Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji dodijeljena su filmovima Alis Clare Weiskopf i Nicolása van Hemelrycka i Susjed Abdi Douwe Dijkstre, za kojeg je žiri istaknuo: “Iako se bavi ozbiljnom tematikom, film je jedan od rijetkih filmova u natjecateljskoj konkurenciji koji na razigran način prikazuje proces snimanja filma. On dopušta i protagonistu i autoru da se zabave i pritom nose s traumama iz prošlosti.” U svom objašnjenju za posebno priznanje filmu Alis žiri navodi: “Skupina djevojaka priča nam priču o izmišljenoj prijateljici. Priča vodi publiku na putovanje kroz svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. Napravljen s velikim povjerenjem među filmašima i likovima, ovaj film vas tjera da zavolite subjekte. On Vas tjera da razmišljate o njihovoj generaciji diljem svijeta.”

U regionalnoj konkurenciji Veliki pečat otišao je filmu Van prostora i vremena čiju režiju potpisuje Nikolaus Geyrhalter. Ovu odluku donio je regionalni žiri čiji su članovi bili direktorica Krakow film festivala Barbara Orlicz-Szczypuła, filmski kritičar Steve Rickinson i redateljica Corina Schwingruber Ilić. Žiri je svoju odluku obrazložio ovako: “Umjetničko djelo koje potiče na razmišljanje i bavi se najkritičnijim problemom našeg vremena i potrebom za hitnim rješenjima, daje jedinstvenu perspektivu stvarajući distancu između gledatelja i problema, otkrivajući čudnu prirodu otpada. Promatračko oko nudi vizualnu studiju globalnog problema gospodarenja otpadom. On ostavlja gledatelja zadubljenog u apsurdnost problema i pitanje kako je do njega došlo. Nadalje, estetski pristup filmu, mješavina slikovne ljepote i realizma, pridodaje njegovoj snazi. Tako nas podsjeća da je problem neizbježan, hitan i golem.”

Posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji pripalo je hrvatsko-nizozemskom dokumentarcu “Prizori s mojim ocem” Biserke Šuran

Odluku o nagradi žiri je ovako pojasnio: “Posebnim filmskim pristupom dan je drugačiji uvid u priču o izbjeglištvu. Priča je sagledana iz perspektive dviju generacija, a pokazuje dirljive memoare o odanom prijateljstvu. A izgrađena je u cijelosti od arhivskih snimaka i živopisnog soundtracka, koji pružaju subjektivnu, žensku perspektivu borbe za bolju budućnost u društvima koja su slomila represivni politički režim.”

Mali pečat za najbolji kratki film iz natjecateljskog programa, o čemu su odlučili Ivan Ramljak, Christine Camdessus i Andrej Korovljev osvojio je film Horror Vacui redatelja Borisa Poljaka. Žiri je svoju odluku ovako objasnio: ”U pomno konstruiranim dugim statičnim kadrovima autor promatra ispoljavanje vojne moći. I to ne znajući svjesno da ima nesretan predosjećaj. Iako dokumentira kolektivne rituale, majstorski uspijeva uhvatiti pojedinačne karaktere i emocije. Pa čak i usamljene gusjenice. Tako stvaramo savršenu sliku strašnog i tjeskobnog vremena u kojem živimo.”

Posebna priznanja dobila su dva filma. Utjecaj filma Izlazak, Evgenie i Maxima Arbugaeva riječima žirija, u isto je vrijeme toliko emotivno snažan i razoran da nas ostavlja bez riječi i na neobičan način podsjeća na odgovornost koju svi nosimo, a Susjed Abdi Douwea Dijkstrea na pametno osmišljen način kroz višeslojni stil koji uvijek drži publiku angažiranom, razotkriva jedinstvenu priču o iskupljenju.

ZagrebDox 2023 dodijelio je i nagradu “Movies That Matter”

Za podizanje naše svijesti o ključnim temama društvenog ugnjetavanja i autoritarizma, koje se obrazovnim sustavom prenose s generacije na generaciju, kao i o njegovom hrabrom i političkom karakteru i prepoznatljivom filmskom jeziku, nagrada Movies That Matter za ostvarenje koje na najbolji način promiče ljudska prava također je pripala filmu Manifest Angie Vinchitoza. Nju je dodijelio žiri u sastavu Luca D’Introno, povjesničar Tvrtko Jakovina i novinarka Snježana Pavić. S ratom u Europi govoriti o dezerterstvu doista je subverzivno. I zato je specijalno priznanje dodijeljeno Damiru Markovini i Dezerterima, filmu o autorovoj generaciji izbjegloj iz ratnog Mostara devedesetih.

Mladi žiri u čijem su sastavu bili redatelji Joren Slaets, Sigal Yehuda i Biljana Tutorov dodijelili su Mali pečat za najbolji film mladog/e autora/ice do 35 godina, a nagradu je a nagradu je odlukom većine članova žirija dobio film Prizori s mojim ocem Biserke Šuran. Posebna priznanje dobili su filmovi Vrata sna Negin Ahmadi i Divlje ranjene životinje Jakoba Pagel Andersena.

U svom obrazloženju, žiri je pozdravio hrabrost i predanost redatelja Negina Ahmadija. A temu smatraju pravovremenom, važnom i jedinstveno relevantnom. Film Jakoba Pagel Andersena posebno priznanje je dobio zbog emocionalnog otvaranja na način na koji se muškarcima obično rugaju i za snimanje “uvjerljivim vizualnim jezikom”.

Dodijeljene su i nagrade FIPRESCI te Teen Dox

Članovi međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, a to su Josip Jurčić, Maximilian Schäffer i Ana Šturm, dodijelili su istoimenu nagradu filmu U posjeti Fortuni Mátyása Kálmána. “U posjeti Fortuni jednostavan je i suosjećajan dokumentarac. On svoje neuobičajene teme tretira s dostojanstvom i pažnjom. Kálmán uzima vremena da razvije istinsku vezu sa svojim protagonistima. I na kraju uspijeva izbjeći njihovo zašećerenje s jedne strane ili iskorištavanje njihovih očitih neuspjeha s druge strane. U posjeti Fortuni prizemni je portret temeljne ljudske potrebe da bude voljen i priznat.”, stoji u obrazloženju žirija.

O nagradi Teen Dox, koja se dodjeljuje filmu iz istoimenog programa koji na najbolji način govori o problemima mladih, odlučivali su učenici i učenice Prve privatne gimnazije Zagreb. A nagradu Teen Dox osvojio je kratkometražni film Iz pozadine pseudomarksističke medijske gerile Total Refusal. A u njemu se istražuje i prakticira strategije umjetničke intervencije u suvremenim računalnim igrama. U svom obrazloženju učenici su naveli: “Ovaj dokumentarac o virtualnom svijetu koji predstavlja onaj stvarni u kojem živimo. Film koristeći računalnu estetiku, govori o pozadinskim likovima u videoigricama, tj. NPC-jevima. A time zapravo podcrtava problematiku složenih društvenih odnosa. Zbog različitih razina na kojima ostvaruje svoje značenje, film je poticajan za gledatelje svih generacija. A ujedno, otvara pitanje normalnosti i slobode.”

Dodajmo da je film Napušteni u Toljatiju Laure Sisteró dobio posebno priznanje Teen žirija. A po njihovom mišljenju on “moćnim kadrovima prati sudbine mladih u ruskom velegradu na rubu propasti. Njihova je priča predstavljena univerzalnim sukobima starog i mladog, prošlosti i sadašnjosti, očajanja i nade.”

Talijanski redatelj Gianfranco Rosi dobio je Počasni pečat

Nagrada Počasni Pečat koja se dodjeljuje autorima koji su kvalitetom svojih radova prisutni i presudni u dokumentarizmu godinama pa i decenijama, a dodjeljuje je direktor festivala Nenad Puhovski, ove godine ide autoru koji je za relativno skroman opus od svega devet filmova uspio ne samo dobiti tridesetak nagrada, već među njih ubrojiti i Zlatnog lava u Veneciji, Zlatnog medvjeda na Berlinaleu, nagradu Europske filmske akademije, nagradu na Cinéma du Réel, biti nominiran za Oscara, ali i dobiti Veliki pečat Regionalne konkurencije na festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox!

Ovdje se radi o talijanskom redatelju Gianfrancu Rosiju, čiji su filmovi Ispod razine mora, Sacro Gra, Gori more, Nokturno i Na putu koji je prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu, već odavno postali sastavnim dijelom europske dokumentarne filmske baštine. Više o ovom redatelju možete doznati na Wikipediji. Dodajmo da se ZagrebDox održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra. Sve novosti i informacije dostupne su na službenoj mrežnoj stranici na adresi zagrebdox.net.

VIDEO TRAILER: Manifest – Angie Vinchito – 2023.

Tagged