zagrebački kvartovi kulture 2024 | novi jelkovec | zagrebačka filharmonija

Zagrebački kvartovi kulture 2024 | Prvo izdanje novog projekta koji kulturom obogaćuje sedam zagrebačkih kvartova održalo se u Novom Jelkovcu

Prvo izdanje manifestacije Zagrebački kvartovi kulture, novog projekta koji u narednim mjesecima kulturom obogaćuje sedam zagrebačkih kvartova, održalo se od 7. do 9. lipnja 2024. godine u Novom Jelkovcu. Trodnevni program uz 13 izvedbi i sudjelovanje nekoliko desetaka umjetnika uključio je kazališne predstave za djecu i odrasle, koncerte, filmske projekcije na otvorenom i izvedbe suvremenog cirkusa te zabilježio sjajnu posjećenost.

Već od prvog dana novog programa Zagrebački kvartovi kulture bilo je jasno da je kulturni sadržaj više nego dobrodošao među Jelkovčanima. Izuzetno dobra atmosfera na otvaranju programa uz izvedbu Zagrebačke filharmonije i stotine posjetitelja koji su unatoč kiši uživali u ovoj spektakularnoj izvedbi dokaz su važnosti ovakve inicijative i programa. Dodajmo da je ove programe u protekla tri dana posjetilo više od dvije tisuće Jelkovčana. A tako je i cilj organizatora realiziran.

“Svim posjetiteljima se omogućio direktan kontakt s kazalištem, filmom, cirkusom i glazbom u njihovu domu. Ukratko, kultura je doputovala njima. A ovo je bilo i prvo, premijerno izdanje manifestacije Zagrebački kvartovi kulture. I jako nam je drago da se održalo baš u Novom Jelkovcu“, rekao je Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj ustanove Novi prostori kulture, organizatora projekta Zagrebački kvartovi kulture.

Trodnevni program u Novom Jelkovcu započeo je uz Zagrebački orkestar ZET-a i njihov marš kroz naselje

A nastavio se uz koncert Repera iz sobe, “dalmatinskog Jovanottija” te potom instalaciju-performans Passages. Točnije, divlji plesni solo u uskoj pravokutnoj staklenoj kutiji u izvedbi francusko-brazilske umjetnica Alice Rende koja je izazvala divljenje posjetitelja. Program je prvog dana, u petak, 7. lipnja, završio uz Zagrebačku filharmoniju i kvartet trombona koji su za ovu prigodu svirali hitove legendarne britanske grupe The Queen. I dodajmo, nesvakidašnji i u potpunosti originalni aranžmani djelo su dugogodišnjeg člana Zagrebačke filharmonije, njena trombonista i skladatelja Marina Rabadana.

Subota, 8. lipnja, uključila je cjelodnevni program. A održala se zabavna i vrckava predstava Matovilka u izvedbi skupine Kazališni moljci i produkciji Tvornice lutaka. Potom se održala predstava Ljubavna poezija u izvedbi glumca Filipa Detelića i Ivane Husar Mlinac te klavirsku pratnju Viktora Čizića. Glazbeni program uključio je izvedbu Zagrebačkih solista, kao i koncert Metaklape – glazbenog sastava koji spaja klapsko pjevanje i heavy metal. Održao se i Žonglerski koncert u izvedbi slovenskog cirkuskog kolektiva Mismo Nismo te projekcija dječjeg filma Dnevnik Pauline P. Podsjetimo, to je bio najgledaniji hrvatski film u 2023. godini.

Drugi Zagrebački kvartovi kulture održat će se u Svetoj Klari od 21. do 23. lipnja 2024. godine

U nedjelju, 9. lipnja, održala se dječja predstava Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u režiji Krešimira Dolenčića, a koju su izveli Tesa Litvan, Adela Golac Rilović i Tvrtko Stipić. A svi prisutni su mogli pogledati i koncert benda Gadjo Manouche koji svira gypsy swing. I za kraj, održala se zabavna komedija Kad udari južina u izvedbi glumica Jagode Kumrić i Petre Kraljev.

Zagrebački kvartovi kulture donose bogat program tijekom lipnja, srpnja i rujna 2024. godine u brojne dijelove grada. Točnije, u Novi Jelkovec, Svetu Klaru, Malešnicu, Siget, Gajevo, Srednjake i Ravnice. Tijekom šest vikenda u sedam će se kvartova održati više od 50 različitih programa uz više od sto izvođača. Koncerti, kazalište za djecu i odrasle, suvremeni cirkus te filmske projekcije na otvorenom privremeno će proputovati kroz zagrebačka naselja te tako njihovim stanovnicima omogućiti neposredan kontakt s kulturnim sadržajem. I napomenimo, kompletan program ove manifestacije je besplatan!

A nakon Novog Jelkovca ova kulturna manifestacija će se održati od petka do nedjelje, od 21. do 23. lipnja 2024. godine u Svetoj Klari. Iduća se održava od petka do nedjelje, od 5. do 7. srpnja u Malešnici. Potom slijedi ljetna pauza, a onda se tijekom rujna vidimo u Sigetu, Gajevu i Srednjacima te Ravnicama. I dodajmo, Zagrebački kvartovi kulture pilot je projekt u organizaciji Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture, a održava se uz podršku Grada Zagreba. Sve dodatne informacije dostupne su na mrežnoj stranici na adresi kvartovikulture.hr.

Tagged