killed a fox 2020

Zagrebački bend Killed A Fox odlazi na turneju u Veliku Britaniju

Ne mare za Brexit, uživaju simpatije velikana Alice In Chains, a posljednji album “Crown Shyness” završio im je na listama najboljih domaćih izdanja protekle godine! Oni su zagrebački alternativni rock bend Killed A Fox i krajem ožujka otisnut će se na svoju prvu turneju u Velikoj Britaniji!

Početak Crown Shyness UK Toura zakazan je u Norwichu 31. ožujka 2020. godine. Slijedi nastup u Newcastleu u baru Trillian, omiljenom mjestu obožavanog Lemmyja Kilmistera koji je obavezno svraćao tamo svaki put kada je Motörhead svirao u gradu. Turneja se potom nastavlja u Glasgowu, Liverpoolu i Birminghamu. Finale turneje dogodit će se na koncertu u Londonu, 7. travnja.

“Iako smo već prije prošli jedan dio Europe (Njemačka, Austrija, Švicarska, Slovenija,…) smatram da je UK jedna od onih destinacija koju svaki band, pogotovo onaj koji djeluje na engleskom jeziku, želi odsvirati. Jedan od razloga je glazbena ostavština, a jedan je izazov jer se kao bend predstavljaš izvornim engleskim govornicima na njihovom materinjem jeziku, u njihovoj sredini, na njihovom tržištu. Trebalo je vremena da se poklope prilike i mogućnosti za ovo, no dat ćemo sve od sebe. Jedva čekamo!”, ističe vokal benda Chris Ian, čije glasovne mogućnosti izazivaju divljenje kolega sa scene, glazbenih kritičara i publike.

Na velikoj godišnjoj listi albuma koja je okupila 30-ak glazbenih novinara, Killed A Fox i njihov Crown Shyness upali su u top 10 najboljih izdanja. Iz brojnih recenzija koje su pisane tijekom godine, izdvajaju se upečatljivi argumenti i pohvale:

“Odlični gitaristički rifovi kojih se ne bi posramili ni najveći rock bendovi na svijetu, kao i ritam sekcija koja kotrlja ovih 10 pjesama poput nekog moćnog monster trucka. Jedan od boljih rock albuma objavljenih u Hrvatskoj posljednjih godina. Iskreno, žestoko i odlično.” (Dubravko Jagatić – Nacional)

“Slušatelj se u ovih 10 savršenih numera totalno izmješta iz postojanja na planeti Zemlji i seli direktno u kosmos. U zvuku dominiraju gitare koje svo vrijeme vode borbu rifova Brenta Hindsa iz Mastodona i Jerryja Cantrella iz Alice In Chains. Chris Ian je vokalne deonice odradio perfektno.” (Mladen Milošević – Balkanrock)

Osnovani 2006. godine, iza sebe imaju tri albuma – debitantski Fluorescence (2009.), nasljedni Spring Of Sloth And Haze (2013.), svojedobno proglašavan i jednim od najboljih albuma hrvatskog rocka te posljednji Crown Shyness, dosad aranžmanski najkompleksnije i zvukom najzrelije studijsko ostvarenje koje se može svrstati uz bok američkim rock gigantima.

Pozornicu su dijelili s mnogim domaćim i stranim bendovima kao što su Karma to Burn, Orange Goblin, Apey & The Pea, Obese, kao i s legendarnim Alice In Chains. Ove američke legende ujedno su tada i popratili njihov nastup te im uputili fantastične riječi hvale što je još jedan dokaz da je riječ o bendu na koji svakako treba obratiti pozornost.

Killed A Fox – UK TOUR

  • 31. 3. – Norwich – B2
  • 01. 4. – Newcastle – Trillians
  • 02. 4. – Glasgow – 13th Note
  • 03. 4. – Liverpool – Outpost
  • 04. 4. – Birmingham – Scruffy Murphy’s
  • 07. 4. – London – Black Heart

  • foto: Martin Mühlegg
Tagged