otvorenje 17. zagreb film festivala u laubi | 07.11.2019.

Zagreb Film Festival 2019 | Francuskim filmom “Alice i gradonačelnik” koji se prilazao u Laubi otvoreno 17. izdanje ovog filmskog festivala

Francuskim filmom “Alice i gradonačelnik” Nicolasa Parisera u zagrebačkoj je Laubi otvoren 17. Zagreb Film Festival. U svom dosad najdužem izdanju ZFF donosi više od stotinu filmova u dvadesetak programa i izbor ponajboljeg od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije, s posebnim naglaskom na prve i druge filmove autor/ica iz cijeloga svijeta. “S nadom da će neonski znak u Varšavskoj 3 jednom ponovno biti upaljen”, Boris T. Matić i Hrvoje Laurenta proglasili su 17. ZFF otvorenim.

“Nakon jedanaest prekrasnih godina provedenih u kinu Europa, nažalost, našli smo se u egzilu. Taj dom mnogih festivala pa tako i ZFF-a, je zatvoren. Zna se što se s kinom događalo prije pet mjeseci, no što se događa sada, to ne zna nitko”, rekao je direktor festivala Boris T. Matić na početku ceremonije svečanog otvaranja pred brojnom publikom u Laubi – kući za umjetnost i ljude.

Izvršni producent festivala, Hrvoje Laurenta, naglasio je kako je dokumentacija za obnovu kina Europa dosad već trebala biti završena. No to se, kako se doznaje iz medija, nije dogodilo. “Kino propada i zjapi prazno. A njegov ulaz služi kao skladište i parkiralište. Zato vas sve pozivam da propitujemo budućnost tog kina u nadi da će se ono jednom ponovno otvoriti”, upozorio je Laurenta.

Zbog novonastalih okolnosti, Zagreb Film Festival je produžen na rekordnih jedanaest dana

A produžen je kako bi se publici moglo predstaviti sve što je planirano. Upravo zbog toga je i ovogodišnje izdanje Festivala i najduže do sada i to s još više filmova i događanja, ali i sa srcem na pravom mjestu. Bez obzira na okolnosti gubitka prostora kina Europe, najstarijeg i najljepšeg zagrebačkog kina. No, baš je zbog toga Zagreb Film Festival ove, 2019. godine i žanrovski najraznolikiji.

“Imamo dramu, humor, akciju pa čak i horor. A u konkurenciji su sve odvažni autorski pogledi na svijet redatelja i redateljica koji su prvi ili drugi put ušli u stvaranje dugometražnih filmova. Bavimo se pitanjem egzila. Odajemo počast preminuloj redateljici i njezinim kolegama redateljima. Obilježavamo 30 godina pada Berlinskog zida i kroz filmske sličice vas vodimo od južne Amerike do Australije“, rekao je Boris T. Matić.

Boris T. Matić je najavio jedanaest dana punih projekcija, predavanja, prezentacija, druženja i dobre zabave

A za film prve festivalske projekcije znakovitog naslova, Alice i gradonačelnik, koji govori o tome kako mlada filozofkinja pokušava pomoći dugogodišnjem gradonačelniku da izađe iz egzistencijalne krize, napomenuo je kako je “svaka sličnost sa stvarnim događajima slučajna”.

Film, ovjenčan nagradom Europa Cinemas Label, najprestižnijim priznanjem u sekciji 15 dana autora u Cannesu, u Zagrebu je predstavio jedan od glumaca Pascal Rénéric, a redatelj filma Nicolas Pariser poručio je zagrebačkoj publici u video poruci da njegov film govori o političkoj situaciji u Francuskoj, ali se u njemu mogu prepoznati građani cijelog svijeta.

Nagradu Albert Kapović za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma dobila je Jadranka Hrga

Hrvatska udruga producenata tradicionalno je na otvorenju festivala uručila Nagradu Albert Kapović za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma. Ovogodišnja dobitnica, Jadranka Hrga, voditeljica Odjela za filmsku proizvodnju i komplementarne djelatnosti HAVC-a zahvalila je svojim kolegama, posebno se prisjetivši prvog ravnatelja HAVC-a po kojemu nagrada nosi ime, a s kojim je surađivala od samog osnutka te institucije.

Podsjetimi, 17. Zagreb Film Festival će ove, 2019. godine, trajati do nedjelje, 17. studenog. A održavat će se u kinu Tuškanac, dvorani KIC, Muzeju suvremene umjetnosti, Narodnom sveučilištu Dubrava, Kulturnom centru Travno, Hrvatskom glazbenom zavodu, F22 – Novoj akademijskoj sceni i HUB385. Sve dodatne informacije vezane za ovaj filmski festival doznajte na mrežnim stranicama na adresi zff.hr.

VIDEO: Dođite na 17. Zagreb Film Festival!

Tagged