zag flybrary - airport zagreb | knjižnica zračna luka franjo tuđman | 2022.

ZAG Flybrary – Zračna luka Franjo Tuđman predstavlja knjižnicu s otvorenim pristupom

Putnici na međunarodnim letovima u zagrebačkoj zračnoj luci imaju mogućnost korištenja ZAG Flybrary! Tako vrijeme čekanja na ukrcaj u zrakoplov, ali i prilikom samog putovanja, obogatiti knjigom, za što im neće biti potrebna prethodna upisnina ni članarina. ZAG Flybrary slobodna je knjižnica koja se temelji na načelima otvorenog pristupa i dijeljenja. Sam prostor ove nove zagrebačke knjižnice nalazi se u prostoru međunarodnih odlazaka Zračne luke Franjo Tuđman. Napeti triler, povijesni ili ljubavni roman, zbirku poezije ili nešto potpuno drugačije? Sve to putnici mogu potpuno besplatno uzeti s police, a ako uz sebe imaju knjigu koju su već pročitali, mogu je ostaviti i pružiti drugima priliku da uživaju u njoj.

ZAG Flybrary ima osnovno pravilo: Trebaš jednu? Uzmi jednu. Imaš jednu? Ostavi jednu. Projekt su osmislili knjižničari Nika Matković Mikulčić i Tito Kliska, a realiziran je u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba i Gradskom knjižnicom Velika Gorica. Ujedno je to i projekt koji predstavlja primjer dobre suradnje s institucijama iz neposredne lokalne zajednice, a što je jedna od važnih odrednica društveno odgovornog poslovanja Međunarodne zračne luke Zagreb. ZAG Flybrary zbirka trenutno broji gotovo 700 naslova na hrvatskom i nekoliko stranih jezika, a uključuje različite žanrove. Od romantike, znanstvene fantastike i trilera, putopisa i biografija, do romana i priča namijenjenih djeci.

Ideja projekta jest učiniti knjigu slobodnim medijem. Također, želja je podržati razmjenu znanja i zabave na slobodan, jednostavan i u konačnici ekološki prihvatljiv način. Kako bismo pratili na koje destinacije naše knjige putuju, ali i otkuda su stigli novi naslovi, pozivamo putnike da koriste hashtag #ZAGFlybrary i podijele svoj sadržaj na društvenim mrežama! Više o zagrebačkoj zračnoj luci doznajte na mrežnim stranicama na adresi zagreb-airport.hr.

Tagged