yammatovo 5 | the pretenders & heaven 17 | lauba zagreb | 30.11.2019.

Yammatovo 5 | Žestoka svirka The Pretendersa i Heaven 17 pregrijala zagrebačku Laubu!

Peto, obljetničko Yammatovo moralo je nadmašiti sva dosadašnja. I zaista jest nadmašilo, a Lauba je bila doslovce kuća slave. Ovoga puta je Yammat FM u Zagreb izravno iz R’n’R Hall of Famea po prvi put doveo legendarne The Pretenderse i Heaven 17, bend s prve stranice enciklopedije britanskog elektro zvuka. Svojim dosadašnjim rukopisom, koncertima Marca Almonda, ABC-ja i Anne Dudley, The Cardigans i Johnnyja Marra, Yammatovo se etabliralo u jedan od najvažnijih društveno-glazbenih događaja sezone. A ovo peto izdanje koje se održalo u subotu, 30. studenog 2019. godine, nadmašilo je sva dosadašnja.

The Pretenders su u Zagrebu zastali u sklopu svoje 40th Anniversary Greatest Hits turneje. Taj bend s jednom od najdramatičnijih biografija, a koji je 2005. godine izabran u R’n’R Hall of Fame i predvođen prvom damom rocka Chrissie Hynde, u Zagreb dolazi nekoliko dana pred mastering svog novog albuma Alone koji izlazi u proljeće 2020. godine. Svih ovih desetljeća do sada The Pretenders nisu nastupali ni šire u regiji. No nepokolebljivo, ali uporno i tvrdoglavo te s iznimnom lakoćom oni prelaze most između punka, novog vala i pop glazbe. I to poput nijednog drugog benda.

I sve su to pokazali u Zagrebu, otvorivši s posljednjim albumom i istoimenom pjesmom Alone te Gotta Wait i tako nam dali do znanja da se čekanje isplatilo. Potom su svoju poruku publici odaslali s Message, Kid i Down The Wrong Way. A zatim nanizali hitove Talk Of The Town, I Go To Sleep, Back On The Chain Gang, Private Life i Brass in Pocket.

I kao šećer na kraju, sjajan bis – Thumbelina, The Wait, Precious i Middle of the road

Prethodno su prepunu Laubu dobro zagrijali i rasturili Heaven 17. Dodajmo da nije samo njihova generacija uživala. I nova je imala što naučiti i doživjeti. A oni su izveli klasike Fascist Groove Than, Crushed i You’ve Lost That Loving Feeling, a svojevrsni hommage Davidu Bowieju, umjetniku koji je, kako su rekli, inspirirao mnoge odali su live izvedbom njegove Let’s Dance. Zakucali su s Let Me Go i Temptation. A zvučalo je to jednako suvremeno kao i onda kada su nastale, davnih 80-tih godina prošlog, 20. stoljeća. Dodajmo da su prije i poslije koncerta publiku dodatno svojim setovima zagrijavali SMS Deutsch i Dino Milić.

Yammatovi telefoni i društvene mreže ponovo su gorjeli od upita za najtraženijom ulaznicom u gradu. Ulaznice za ovaj glazbeno-scenski spektakl ovoga puta planule su u rekordnih 48 sati. No oni koji su zakasnili, dobili su ekskluzivnu priliku na sam dan koncerta nabaviti dodatnih 50 koje su odobrili sami The Pretendersi. A za sve one koji nisu uspjeli skakutati u Laubi, Yammat je omogućio da se koncerti uživo prate putem posebnog live streama. Te dakako, putem radio valova na Yammat FM-u na frekvenciji 102.5 MHz.

Glazbeni spektakl uživo nisu propustili ni brojni gosti. A među onima koji su i ove godine odabrali Yammatovo u Laubi našli su se Robert Knjaz, Đelo Hadžiselimović, Matija Babić, Dražen Lalić, Petar Beluhan, Coco Mosquito, Božo Skoko, Dražen Klarić, Boris Vlašić, Ante Ramljak, Damir Markovina, Aleksandar Dragaš, Dean SinovčićYammatovo u svom petom izdanju ponovo je potvrdilo da je to događaj na kojem se jednostavno mora biti. Više o ovom happeningu doznajte na mrežnim stranicama Yammat FM-a.

VIDEO: Heaven 17 – Let me go | The Pretenders – Talk of the Town

Tagged