veljko barbieri - knjiga o maslini i 251 recept - 2021.

Veljko Barbieri i njegova “Knjiga o maslini” donose 251 recept iz gurmanske riznice Mediterana

Na sam Svjetski dan masline, u petak, 26. studenoga 2021. godine, predstavljena je “Knjiga o maslini”! To je još jedna kapitalna gurmanska monografija o mediteranskoj hrani i tradiciji koju je napisao Veljko Barbieri. Dodajmo da ćete u ovoj knjizi naći i točno 251 recept.


Knjiga o maslini crpi nadahnuće u maslini, svetom stablu koje određuje naš odnos prema svijetu i svemiru već više od četiri tisućljeća. Maslina je sinonim Sredozemlja, ali i svih njegovih pojavnosti od suhih tala Sjeverne Afrike i njezine domovine Male Azije. Nalazila se i u Grčkoj i na Apeninskom poluotoku, gdje je poprimila mitološki značaj pa sve do obala Francuske i Španjolske. Danas je rasprostranjena i diljem Amerike i Australije, koje svoje planetarno nasljeđe duguju upravo maslini.

Knjiga o maslini donosi bogate ilustracije koje doživljaj čine cjelovitim

Kako su govorili u antičkoj Grčkoj i starom Rimu: “Dokle seže maslina, do tuda se prostire naš svijet!“. Maslina i maslinovo ulje ključan su duhovni, ljekoviti i kulinarski temelj i kultni predznak mediteranske kulture i gastronomije. Oni su i osnovna potka ovoga sjajnog djela u kojem njegov autor Veljko Barbieri uz svoje poetsko viđenje najsvetijeg stabla zapadne civilizacije donosi 251 izvanredni recept iz gurmanske riznice Mediterana.

Prikupljeni od Grčke do Iberskog poluotoka, od Tunisa do jadranskih škoja, recepti za predjela, međujela i salate, juhe, jela od povrća, tjestenine, riže, ribe, školjaka i mesa, kao i slastice s maslinama i maslinovim uljem bude naša osjetila. A uz užitak čitanja sjajnih tekstova, bogate ilustracije čine naš doživljaj cjelovitim. Knjiga o maslini osvaja svakom svojom stranicom. Baš kao što je maslina, krenuvši iz svoje mediteranske kolijevke, osvojila svijet postavši suputnicom razvoja civilizacije.

O Veljku Barbieriu

Veljko Barbieri rođen je 1950. godine u Splitu. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a studirao na Filozofskom fakultetu. Prozaik je, autor brojnih romana, zbirki pripovjedaka, pjesama i eseja, kazališnih, radijskih i televizijskih dramskih djela. U njima se bavi europskom i sredozemnom baštinom, a posebice Dalmacijom. Romani su mu prevedeni na desetak jezika. Njegov najpoznatiji roman, Epitaf carskog gurmana, koji gastronomiju uzima kao polazište i ishodište borbe pojedinca za slobodu, objavljen je na nekoliko svjetskih jezika u visokim nakladama.

Isti je roman, u biblioteci deset najznačajnijih romana hrvatske književnosti XX. stoljeća, tiskan u rekordnoj nakladi u povijesti hrvatske književnosti. Dobitnik je brojnih stranih i domaćih književnih nagrada, među kojima se ističu Nagrada A. B. Šimić, Nagrada Splitsko-dalmatinske županije, Nagrada Ranko Marinković, Nagrada August Šenoa, Nagrada Miljenko Smoje i Gourmandova nagrada za najbolju knjigu o Mediteranu. O Veljku Barbieriu više doznajte na Wikipediji.

Tagged