velimir srića - autobiografija "osobni leksikon" | 2023.

Velimir Srića, ekonomist i bivši ministar, predstavio autobiografiju “Osobni leksikon”

Velimir Srića, prof. dr., znanstvenik i sveučilišni profesor, bivši ministar znanosti, a svojedobno i predsjednik Skupštine Grada Zagreba, predstavio je knjigu “Osobni leksikon”. To je lirska autobiografija satkana od 29 priča u kojima autor iskreno i otvoreno piše o svom djetinjstvu i odrastanju na asfaltu Trešnjevke. Ali i o osobnim usponima i padovima, ljubavnim i političkim iskustvima te mnogim putovanjima. U knjizi se izmjenjuju dirljive i često duhovite i samoironične crtice iz obiteljskog života, ljubavnih oduševljenja i razočaranja, školovanja i poslovnog puta…


Doista neobična knjiga za jednog znanstvenika. Ili baš i ne… Jer, kako je rekao dr. sc. Nikša Sviličić, sveučilišni profesor, filmski redatelj, pisac, glazbenik i dugogodišnji Srićin prijatelj, upravo je činjenica da je Velimir Srića istaknuti znanstvenik pretpostavka dobre knjige. “Sumnja je temelj spoznaje, a upravo je ona bila polazišna točka. Katapult koji je u datim okolnostima Srići pomogao da napiše djelo koje se čita u dahu. Sve priče su prepoznatljive jer se kriju u životima svakoga od nas. To nisu samo Velimirove priče. To su naše priče, samo što ih je Velimir ispričao“, rekao je Nikša Sviličić.

Sam autor rekao je kako ga je na pisanje ove osobne knjige najviše potaknula njegova pokojna teta. No, inspirirali su ga i pisci poput Nore Ephron i Miljenka Jergovića. Tu je i Salinger, čije knjige obožava te suvremena bajka Mali princ. “Za Malog princa bilo je važno da je imao ružu i da je imao ovcu. To je otprilike važno i u mojoj autobiografiji. Ona se bavi ružama i ovcama. Bavi se onim što sam volio i doživio i što je ostavilo na meni trag”, rekao je Velimir Srića. Dodajmo, autobiografija Osobni leksikon je izašla u izdanju Profila. A više o Velimiru Srići doznajte na njegovoj mrežnoj stranici na adresi velimirsrica.com.

Tagged