unison - hrvatski glazbeni savez / logo 2020

Unison apelira na povećanje emitiranja domaće glazbe različitih stilskih usmjerenja i žanrova

Zbog širenja korona virusa u Hrvatskoj, glazbena industrija i mnoge povezane djelatnosti našle su se u kriznoj situaciji: otkazani su koncerti, turneje, festivali, snimanja i razne promotivne aktivnosti.

Iako je odluka o otkazivanju događanja i zabrani okupljanja razumljiva i jedina moguća, ova kriza već ozbiljno brine sve domaće kreativce i ugrožava budućnost njihovog stvaralaštva.

Trenutno najozbiljniju štetu trpe glazbeni izvođači kojima su prihodi vezani isključivo za javna pojavljivanja, koncerte i direktnu prodaju glazbe. Značajan broj glazbenika investirao je velika sredstva u produkciju i promociju u nadi kako će ih vratiti koncertnom aktivnošću.

U ovim trenucima, radijski i TV eter nameću se, i više nego inače, kao koncertna pozornica i teren imun na virusnu pandemiju i zabrane okupljanja.

Pouzdan sustav kolektivne zaštite glazbenih prava kakav imamo u Hrvatskoj omogućuje glazbenim autorima i izvođačima zaradu od emitiranja njihovih djela na radijskim i televizijskim postajama. Kao takav, predstavlja do daljnjeg jedinu vrstu financijske sigurnosti za glazbenike izravno pogođene ovom krizom. Tantijemi koji će se ostvariti od emitiranja sljedećih tjedana pomoći će velikom broju glazbenika u drugom dijelu ove, kao i sljedeće godine, kad će to biti posebno važno za velik broj njih – jer je jasno da će financijske posljedice današnjeg stanja biti nepredvidive i dugotrajne.

Zato, u ime svih svojih članova, hrvatski glazbeni savez Unison i njegove udruge osnivačice HDS, HGU, HUZIP, HUOKU i HUIG apeliraju na sve glazbene urednike i vlasnike radijskih i televizijskih postaja da u narednom razdoblju fokusirate svoj eter na stvaralaštvo domaćih autora i izvođača te sukladno svojim mogućnostima i programskim odrednicama, povećate emitiranje domaće glazbe različitih stilskih usmjerenja i žanrova.

Tako će glazbenici ostvariti barem nešto veće autorske i izvođačke honorare što će im, u narednim obračunima udruga za kolektivno ostvarivanje prava HDS ZAMP i HUZIP, bar dijelom nadomjestiti izgubljenu zaradu. Kao i mnogo puta dosad, radijski i TV medij ovom akcijom potvrdit će vezu s onima koji isporučuju temeljnu sirovinu vašeg programa, a to su glazbenici i glazbeni kreativci.

Glazbene udruge potpisnice ovog poziva rade na dodatnim mjerama i rješenjima kako bi svi glazbenici sa što manje štete premostili ovo krizno razdoblje.

O svim konkretnim potezima javnost i članovi bit će pravovremeno obavještavani. Do tada apeliramo se na solidarnost s domaćim glazbenicima.

Ona će možda rezultirati time da će publika sa zadovoljstvom otkriti neku novu kvalitetnu glazbu, a sigurno sa zahvalnošću glazbene branše u Hrvatskoj.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -