umjetnički projekt "izvan okvira" - 2020

Umjetnički projekt Izvan okvira – umjetnost izlazi iz galerija i muzeja

Turistička zajednica grada Zagreba pokrenula je novi kulturno – umjetnički projekt naziva “Izvan okvira” koji realizira u suradnji s kreativnim timom “Nas dve” – Anom Mikin i Tinom Kovačiček i odabranim umjetnicima. Projekt se bavi umjetnošću u javnom prostoru, koristeći zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Galerije Gradec i Umjetničkog paviljona.

Inspirirani njihovom poviješću, građom, ali i aktualnom situacijom, umjetnici osmišljavaju instalacije koje postavljaju “Izvan okvira”. Time, umjetnost izlazi iz galerija i muzeja, a njihova pročelja i prostori koji ih okružuju dobivaju novu privremenu funkciju i postaju jedinstvena galerija na otvorenome.


Projekt Izvan okvira se posebno osvrće i na aktualnu temu obnove Zagreba, skrećući pozornost na kulturnu ponudu Grada koja je pretrpila značajna oštećenja uzrokovana zagrebačkim potresom, a trajat će od 27. listopada do 27. studenog 2020. godine.

Više informacija o projektu doznajte na mrežnim stranicama Turističke zajednice Grada Zagreba na adresi tzgz.hr.

Svaku od navedenih lokacija, uređuju pojedini umjetnici

Street art umjetnik Boris Bare i kipar Ivo Gašparić postaviti instalaciju Vani na Galeriji Gradec. Umjetnički paviljon bit će uključen s čak dvije instalacije – Novi krajolik te Privremeno zatvoreno koje potpisuju umjetnice Maša Barišić i Jelena Malenica, a kiparica Ida Blažičko postavit će Hommage Bolleu na pročeljima MUO-a i ŠPUD-a.

“Raduje nas suradnja s TZGZ-om i odabranim gradskim muzejima te umjetnicima na projektu Izvan okvira. S obzirom na činjenicu da podržavamo susrete na otvorenome prostoru, osobito prateći epidemiološke mjere HZJZ, smatramo umjetničke interpretacije situacije izvan galerijskih zidova iznimno vrijednim i poticajnim”, rekao je Antonio Picukarić, ravnatelj GKD-a.

“U godini u kojoj MUO obilježava 140 godina djelovanja, a u kojoj je, nažalost, pretrpio velika oštećenja nakon potresa, sudjelovanje u projektu Izvan okvira TZGZ-a intervencijom Ide Blažičko Hommage Hermanu Bolléu shvaćamo, ne samo kao počast ovom velikom arhitektu koji je izgradio zgradu MUO i niz drugih značajnih objekata dajući gradu novo lice nakon velikog potresa 1880. godine, već i kao svojevrsni putokaz, poruku optimizma i nade svim građankama i građanima Zagreba da će i nakon ovog potresa Zagreb biti ljepši grad”, rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a.

Tagged