behzad khosravi noori - instalacija profesor baltazar i spomenik nevidljivom građaninu - 2020

Umjetnička instalacija “Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu” traži novi dom

Iranski umjetnik sa švedskom adresom Behzad Khosravi Noori donira umjetničku instalaciju “Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu” po završetku izložbe u HDLU-u. U Baltazargradu profesor Baltazar s lakoćom stvara prijateljstva i rješava najizazovnije probleme uz pomoć svoje mašte, odlučnosti i nimalo manje važnog: svog magičnog stroja. U ovoj su crtanoj tv-seriji neobične radnje, ilustriranoj jarkim bojama i naivnim psihodeličnim oblicima uživala djeca iz cijeloga svijeta.

Behzad Khosravi Noori uzima ovaj transnacionalni dječji program nastao u studiju Zagreb filma u periodu od 1967. do 1978. godine kao početnu točku za ružičasto – žutu instalaciju u obliku penjalice načinjene od metalne strukture koja podsjeća na skelu s toboganom i s druge strane ekstenzivno istraživanje o stvaranju animirane serije.

Projekt Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu do sada je u obliku samostalne izložbe pokazan u nekoliko švedskih gradova (Stockholm, Malmö i Kalmar) te na Art Encounters Bijenalu u Temišvaru, a završna postaja je samostalna izložba u srpnju i kolovozu 2020. u Domu HDLU.

S obzirom na to da je projekt lokalno specifično vezan za Zagreb, umjetnikova je želja da rad (prostorna instalacija koja funkcionira kao penjalica) tamo i dugoročno ostane. Instalacija dimenzije 5 x 4 metara (visina x širina) može biti postavljena u unutarnjem ili vanjskom prostoru te bi trebala funkcionirati kao dječje igralište.

Pozivaju se zainteresirani da se jave s iskazom interesa za udomljavanje rada slanjem PRIJAVNOG OBRASCA na hdlu@hdlu.hr s naznakom PROFESOR BALTAZAR TRAŽI TRAJNI DOM najkasnije do 30. srpnja 2020. godine.

Od odabranog primatelja donacije očekuje se organizacija prijevoza instalacije iz HDLU u prvom tjednu rujna 2020. te postavljanje instalacije na način da je dostupna za interno (npr. djeca zaposlenika, djeca posjetitelji i sl.) ili eksterno (javno dostupno djeci) korištenje djeci.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -

2 thoughts on “Umjetnička instalacija “Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu” traži novi dom

Comments are closed.