filip merčep / marimba / 2019

Udaraljkaši zaključili 44. Samoborsku glazbenu jesen – posljednja večer pripala Filipu Merčepu

Posljednje tonove ovogodišnje 44. Samoborske glazbene jeseni izveli su udaraljkaši te tako još jednom pokazali kako ovaj festival njeguje raznolikost izričaja, senzibilnosti, dinamike, umjetničke slobode i energije. Posljednja večer pripala je još jednom Samoborcu, udaraljkašu Filipu Merčepu, koji je uz svoje prijatelje oživio i duh Marimba Weeka, koji je 10 godina bio sastavni dio Samoborske glazbene jeseni, a od prošle godine djeluje kao samostalni festival.


Uz Filipa su nastupili udaraljkaši Renato Palatinuš i Gregor Hrovat te pijanistica Elizabeta Adžaga. Večer je počela obradom za marimbu 1. suite za violončelo u G-duru, BWV 1007 Johanna Sebastiana Bacha, a potom je slijedila autorska skladba Filipa Merčepa TransPiece FINAL1.2 za vibrafon i uživo kontroliranu elektroniku, slobodna improvizacija uz računalni program koji reagira na određene parametre koje izvođač koristi u svojoj improvizaciji. U nastavku slijedile su klasičnije udaraljkaške skladbe – Passacaglia za marimbu i vibrafon Anne Ignatowicz Glinska te Koncert za Ivanu, u obradi za klavir, dva udaraljkaša i solo marimbu Igora Kuljerića. Niti ovaj puta publika nije štedjela dlanove pa je Filip Merčep izveo skladbu Astora Piazzolle.

I tako je podvučena crta na ovogodišnju 44. Samoborsku glazbenu jesen koja će ostati zapamćena po gostovanjima vrhunskih glazbenika i njihovom majstorstvu i genijalnosti. Čast da otvorene festival i ponude dva dana vrhunskog glazbenog doživljaja pripala je festivalskom ansamblu višegodišnjih prijatelja i suradnika. Taj festivalski dreamteam činili su violinisti Borivoj Martinić Jerčić, Gernot Suessmuth i Aleksandar Ivić, violist Aleksandar Milošev, violončelistice Jelena Očić i Monika Leskovar, kotrabasist Ivan Nestić te pijanisti Martina Filjak i Jose Gallardo.

Slijedile su natjecateljske večeri mladih glazbenika nakon kojih je Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost, kao i nagrada za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora pripala Triju Eusebius, a čine ga violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković. Njima su pripale nagrade organizatora i pokrovitelja, među kojima i skladba koju će posebno za njih i Cantus Ansambl pisati Silvio Foretić. Inače, ovo je treći put zaredom, a ukupno četvrti put u povijesti natjecanja da obje nagrade pripadnu istom izvođaču.

Nakon proglašenja nastupila je prošlogodišnja pobjednica natjecanja, violinistica Katarina Kutnar uz Cantus Ansambl pod vodstvom dirigenta Berislava Šipuša. Tom su prigodom izvedene i dvije praizvedbe. Prva je bila Davora Bobića pisana za pobjednicu – Kutnarijada za violinu i Cantus Ansambl, koju je skladatelj posvetio mladoj umjetnici, a potom je uslijedila druga praizvedba – skladba Psi koju je napisao mladi japanski skladatelj Wataru Mukai. Ta skladba je pobjednica 8. Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note koje se održava pod okriljem Samoborske glazbene jeseni.

U drugu polovicu 44. Samoborska glazbena jesen zakoračila je s notom veselja i humora koje je donijelo Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke svojim uprizorenjem poznatog djela Gioacchina Rossinija Seviljski brijač. Još jedna posebnost festivala bio je koncert Zagrebačkog kvarteta u povodu 100 godina djelovanja, a posebnosti je pridonio i gost – sjajni gitarist Petrit Çeku, koji je nakon pobjede na natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić postao neraskidivo vezan uz ovaj festival.

Tenor Domagoj Dorotić i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Paola Paronija priuštili su potom još jednu poslasticu publici festivala kada su u obnovljenoj velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta izveli arije i stavke iz opernih uspješnica. Svjetski poznati komorni orkestar Camerata Bern iz Švicarske nadopunio je nisku sjajnih koncerata vrhunskih glazbenika tijekom 44. Samoborske glazbene jeseni. Na ovom koncertu pridružila im se mlada korejsko – australska violinistica Suyeon Kang te su svima priuštili izvanserijsko muziciranje.

U 10 dana trajanja festivala ukupno je izvedeno 50 skladbi hrvatski i inozemnih skladatelja, uz dijelove arija iz opere Seviljski brijač. Nastupilo je gotovo 130 glazbenika, što solista i članova sastava, a što članova orkestara, a na festivalu su odsvirali ukupno više od 16 sati glazbe.

Podsjećamo, Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala, a njeno održavanje potpomažu pokrovitelji i sponzori.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zagrebačka županija i Grad Samobor. Pokrovitelj Nagrade Ferdo Livadić je Erste banka, a Nagrade za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged