vincekovo 2023 :: klet ljubekov gaj - sveti ivan zelina

U Svetom Ivanu Zelini proslavljen dan Svetog Vinka ili popularnije – Vincekovo 2023!

U Svetom Ivanu Zelini, u nedjelju, 22. siječnja 2023. godine, proslavljen je dana Svetog Vinka ili popularnije – Vincekovo! Podsjetimo, Sveti Vinko, đakon i mučenik iz vremena cara Dioklecijana, zaštitnik je vinogradara i vinara. A njegov spomendan već se dugi niz godina obilježava u vinogradima diljem kontinentalne Hrvatske, kao početak nove vinogradarske godine.


Domaćin proslave Vincekova u Svetom Ivanu Zelini ove godine bila je Klet Ljubekov gaj. Posjetitelji su se okupili ispred te Kleti i zajedno s Hrvatskim pjevačkim društvom Zelina uputili u vinograd domaćina, gdje se i održavala glavna ceremonija proslave Dana Svetog Vinka ili Vincekovo 2023.

Program za Vincekovo 2023 vodio je zabavni Borko Samec

Velečasni Vlado Bogdan blagoslovio je vinograd, a domaćin Robert Smrndić odrezao je prve rozgve s reznika. Hrvoje Koščec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, zalio je trsek dobrom vinskom kapljicom, a Marinka Zubčić Mubrin, direktorica TZG Svetog Ivana Zeline, postavila je na trsje domaće kobasice, kako bi nova vinogradarska godina bila rodna i plodna. Dodajmo da je HPD Zelina obred rezidbe popratio je pjesmom Trsek moj zbudi se.

Svog zaštitnika, Svetog Vinka, vinogradari mole za još bolji urod u novoj godini. Također, mole ga da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti i štetnika, ali i svega drugog što vinogradu može naštetiti. Dodajmo da je domaćin pripremio odrezane grančice vinove loze za sve posjetitelje da ih odnesu doma. A one će na toplom propupati i pojavit će se sitni “grozdići”, prema kojima vinogradari iskazuju kakva će biti ovogodišnja berba. Za kraj se po običaju otplesao stari ples rajtek pored vinograda. Nakon obreda, svi posjetitelji mogli su uživati u pravom zimskom ugođaju u Kleti Ljubekov Gaj i vinskoj okrepi uz kuhano vino, kuhane kobasice i špek, koje su mogli peći sami na otvorenoj vatri. Više o ovom događanju, ali i drugim aktivnostima u Svetom Ivanu Zelini, posjetite mrežne stranice na adresi visitzelina.hr.

Tagged