stop femicidu 2023 | sigurnost žena je odgovornost države

Tihana Lazović i Slavko Sobin, glumci filma “Samo kad se smijem”, podržat će u Zadru prosvjed “Stop femicidu” koji se održava u ponedjeljak, 21. kolovoza 2023. godine

Tihana Lazović i Slavko Sobin, glavni glumci filma “Samo kad se smijem”, iskazat će podršku akciji “Stop femicidu” sudjelovanjem na zadarskom prosvjedu koji se naziva “Sigurnost žena je odgovornost države”. Prosvjedi “Stop femicidu” će biti održani u ponedjeljak, 21. kolovoza 2023. godine diljem Hrvatske, a glavni glumci filma “Samo kad se smijem” pridružit će se prosvjedu koji je u 16 sati zakazan na Narodnom trgu u Zadru. Dodajmo da će redateljica filma Vanja Juranić sudjelovati na zagrebačkom prosvjedu. A on će se održati u 11 sati ispred Ministarstva pravosuđa i uprave u Ulici grada Vukovara 49.

Ekipa filma Samo kad se smijem, emotivne drame o obiteljskom nasilju, time želi izraziti solidarnost sa svim ženama koje su bile žrtve nasilja, ali i upozoriti da je krajnje vrijeme da država preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Konkretan povod prosvjedu, koji zajednički organiziraju brojne ženske organizacije i inicijative, brutalno je ubojstvo Nizame Hećimović iz Gradačca u Bosni i Hercegovini. Slučaj je to koji je potresao cijelu regiju, ali i ponovno ukazao na nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja.

“Gdje god bila, što god radila, u ponedjeljak, 21. kolovoza 2023. godine u 16 sati na 15 minuta STANI! Izađi na ulicu, vikni, buči, trubi i pokaži da više nećeš šutjeti. Prosvjed je tamo gdje si TI!”, stoji u pozivu četrdesetak udruga, organizacija i inicijativa koje promiču i štite prava žena. Sve detalje o akciji Sigurnost žena je odgovornost države, s lokacijama i vremenima prosvjeda, možete pronaći na stranicama solidarna.hr.

Ova drama prati život 28-godišnje Tine koja je napravila nešto što nije smjela…

Tina, koju glumi Tihana Lazović, u jednom malom dalmatinskom gradu naizgled vodi idilični život. Dok njezin suprug Frane kojeg igra Slavko Sobin zarađuje, ona kao kućanica brine za šestogodišnju kćer. No, njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije…

Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem 70. Pulskom filmskom festivalu, gdje je Tihana Lazović nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu. Regionalnu premijeru filma održanu na 29. Sarajevo Film Festivalu ekipa filma posvetila je žrtvi femicida Nizami Hećimović. Dodajmo,film Samo kad se smijem producirao je Damir Terešak, odnosno Maxima film, dok je koproducent srbijanski Biberche productions s producenticom Nikolinom Vučetić Zečević. Proizvodnju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). A više o ovom filmu doznajte na stranicama IMDB-a.

VIDEO TRAILER: Samo kad se smijem

Tagged