the cult - vendetta x | 2023.

The Cult, britanska rock institucija, predstavlja novi spot ususret povratku u Zagreb!

The Cult, britanska rock institucija, predstavila je video spot za pjesmu “Vendetta X”, a sjajan je to uvod u zagrebački koncert koji će se održati u petak, 30. lipnja 2023. godine na stadionu Šalata! Treći sing s aktualnog albuma “Under The Midnight Sun”, “Vendetta X” još je jedan dokaz kreativne snage bend i pokazuje sjajan Astburyjev vokal u pjesmi koja uvodi u mističnost svijeta oko nas. Tema je to koja se proteže kroz novi album, a bend želi pobuditi iskonske osjećaje kod slušatelja, dok su na spotu radili s Juan Azulayem koji je poznat po suradnji s bendom Sigur Ros.


Nakon serije sjajnih nastupa po SAD-u, The Cult u Zagreb dolaze u sklopu velike turneje koja ih na krilima novog abuma Under The Midnight Sun vodi po Europi i UK. A šest godina nakon nastupa na krcatoj Šalati, legendarni bend dolazi na omiljeni gradski prostor na otvorenom. I napomenimo i dalje predvođen osnivačima Ianom Astburyjem i Billyjem Duffyjem!

The Cult, kao jedan od najvećih hard rock bendova svih vremena gradili su povijest glazbenog žanra. Također, upisali se u brojne glazbene enciklopedije sa singlovima poput She Sells Sanctuary, Rain, Fire Woman, Sweet Soul Sister, Lil’ Devil ili Wild Flower. Veliki open-air spektakl na Šalati bit će prilika za proći kroz četiri desetljeća karijere jednog od najboljih rock bendova.

Aktualni, jedanaesti album, potvrđuje da su The Cult kultno ime rocka, a mediji se slažu u tome

Metal Planet Music novi album naziva trijumfalnim, dok Ghost Cult Mag kaže da njime bend potvrđuje da je vrhunski. Ultimate Classic Rock hvali osam pjesama i vječni fenomen Duffyjevih gitara i Astburyjevog baritona. Louder Sound kaže da se Cult vraća najboljoj verziji sebe. A Pop Matters da Under The Midnight Sun spada u ključne albume benda…

Podsjetimo, The Cult su osnovani 1983. godine i u samo nekoliko sezona postali su globalna senzacija predvođena Ianom Astburyjem, jednom od najprepoznatljivijih figura rock glazbe. Četiri kultna albuma zacementirala su njihove pozicije u glazbenim enciklopedijama, a rock titani jedan su od najvećih bendova od sredine 80-tih naovamo. Ne postoji rock klub na Zemlji koji nije barem jednom zavrtio njihove pjesme. A The Cult i dalje pune najveće koncertne arene diljem planete.

Glavnu ulogu u njihovom izričaju odigrao je post-punk-goth oplemenjen duhovima Doorsa, Led Zeppelina i AC/DC-a. No, tu je prisutan i misticizam Indijanaca koji su prisutni kao stalna Astburyjeva inspiracija u tekstovima. Prvi album Dreamtime iz 1984. lansirao je bend u UK-u. Uslijedio je album Love, nesumnjivo jedan od najvažnijih uradaka u povijesti rock glazbe, uz singlove She Sells Sanctuary i Rain.

Treći album “Electric” nastavio je uspjeh benda uz hard rock zvuk

A on je i stvorio ogromnu fan bazu u Americi te uletio na popis top 40 albuma. Izdvojit ćemo singlove Love Removal Machine, koji je postao mega hit i Lil’ Devil. Uslijedio je trijumfalni Sonic Temple sa singlovima Fire Woman i Sweet Soul Sister koji su bend katapultirali među najboljih deset američkih albuma.

The Cult je nakon objave albuma Ceremony i istoimene kompilacije hitova uzeo pauzu. A 2001. godina označava povratak Astburyja i The Culta na albumu Beyond Good and Evil, nakon čega su uslijedili Born into This i Choice Of Weapon. Nasljednik The Hidden City odveo ih je na svjetsku turneju, dok ih najnoviji album Under The Midnight Sun još jednom stavlja u glazbene enciklopedije. Nastup u Zagrebu bit će prilika čuti neke od najvećih hitova The Culta koji će zagrmiti sa stadiona Šalata. Ulaznice su dostupne po cijeni od 43 eura, a na dan koncerta, ako koja ostane, koštat će 47 eura. Ulaznice možete kupiti putem sustava Eventim. Više o bendu The Cult doznajte putem Wikipedije. A što bend trenutno radi provjerite putem njihovog Facebook profila.

VIDEO SPOT: The Cult – Vendetta X

Tagged