terme tuhelj - tube instalacija tuhi green planet - 2022.

Terme Tuhelj predstavlja Tuhi Green PlaNET – prvu Tube instalaciju u Hrvatskoj

Terme Tuhelj novom su Kids zonom u hotelu Well postale su dio globalnog umjetničkog trenda. A tom zonom su upotpunile obiteljske sadržaje i podarile im novu dimenziju, ali i u priču uključile lokalne proizvođače. Ovom neobičnom atraktivnom igraonicom smještenom između recepcije i hotelskog restorana Lati, dominira interaktivna umjetnička instalacija popularnog dizajnerskog kolektiva Numen/ForUs, poznatog po konceptualnim instalacijama, scenografiji, industrijskom i prostornom dizajnu.


Riječ je o zanimljivoj kombinaciji konopaca i mreža, savršeno inkorporiranoj u prostor, tzv. Tube instalaciji i to prvoj u Hrvatskoj. A cijela Kids zona dobila je simbolično ime Tuhi Green PlaNET, koje osim s mrežom (engleski net), korespondira sa zelenim poslovanjem Terma Tuhelj, njihovim kupalištem Vodenim planetom te maskotom, malim zelenim vanzemaljcem Tuhijem.

Tuhi Green PlaNET je spoj arhitekture i skulpture kojeg djeca obožavaju

“Investicija vrijedna oko 450.000 eura realizirala se u dvije faze. A uz Numen/ForUs na projektu su radile i dvije poznate domaće tvrtke iz neposrednog susjedstva. Regeneracija iz Zaboka instalirala je mrežu, dok je za građevinske radove bio zadužen MDK iz Velikog Trgovišća”, poručili su iz Terma Tuhelj. A tim suradnjama samo su još jednom potvrdili koliko im je važna suradnja s lokalnom zajednicom.

Tube Tuhelj zamišljen je kao alternativni, slobodni, spiralni pravac kretanja kroz prostor. Umjetničke instalacije ovog tipa karakteristične su po integraciji promatrača u umjetnički objekt. Također, instalacije ove dimenzije i konstruktivne snage predstavljaju hibrid arhitekture i skulpture. One potiču oslobađanje tijela od nametnutih datosti arhitekture, tvrdog i ravnog poda, zida i stropa. Kao takva predstavlja određeni oblik pokretača, kako u tjelesnom, tako i u društvenom smislu. Vanjski promatrač se ulaskom u instalaciju pretvara u protagonista, performera, dok se izlaskom vraća u ulogu promatrača. Na taj način se osvješćuju i istovremeno relativiziraju društvene uloge kreatora i konzumenta, potičući dijalog i razmišljanje izvan ustaljenih okvira”, rekao je Nikola Radeljiković.

Dodajmo da je Nikola uz Svena Jonkea i Christopha Katzlera dio Numen/ForUse dizajnerskog kolektiva. Ovaj trojac posljednjih 15 godina dizajnira objekte i koncepte bez unaprijed definirane funkcije, što je rezultiralo projektima Numen-light i instalacijama Tape, Net, Tube i Tuft koje krase europske gradove, a od sada i Terme Tuhelj. Više o novoj ponudi Termi Tuhelj doznajte na mrežnim stranicama na adresi terme-tuhelj.hr.

VIDEO: Terme Tuhelj – zajedno stvaramo nezaboravne doživljaje

Tagged