teorija velikog praska | the big bang theory | 2007.-2019.

Teorija velikog praska | Kultna serija koja je savršeno povezala znanost i humor

“Teorija velikog praska” ili kako se u originalu na engleskom zove “The Big Bang Theory” popularna je američka humoristična TV serija koja je premijerno prikazana 24. rujna 2007. godine na CBS-u. Seriju su osmislili Chuck Lorre i Bill Prady, koji su zajedno s Stevenom Molarom radili kao scenaristi i izvršni producenti. A radnja serije “Teorija velikog praska” smještena je u kalifornijskom gradu Pasadena i prati svakodnevne živote četvorice znanstvenika te njihove prijateljice Penny.

Glavni protagonisti serije su Leonard Hofstadter (Johnny Galecki) i Sheldon Cooper (Jim Parsons). Oni su dvojica fizičara koja rade na Kalifornijskom institutu za tehnologiju znanom i kao Caltech, a ujedno i dijele stan. Njihov je život obogaćen prijateljstvom s kolegama astrofizičarom Rajeshom Koothrappalijem (Kunal Nayyar) i inženjerom Howardom Wolowitzem (Simon Helberg). Njihova dinamika se mijenja kada se Penny (Kaley Cuoco), atraktivna konobarica s ambicijama da postane glumica, doseli u stan preko puta.

Serija se u velikoj mjeri oslanja na humor proizašao iz nespretnosti glavnih likova u društvenim situacijama. Ali i iz njihovih strasti prema znanosti, stripovima, video igrama i ostalim elementima geek kulture. Sheldon Cooper, sa svojim opsesivno-kompulzivnim ponašanjem, društvenom nesposobnošću i nevjerojatnim intelektom, često je središnja figura komičnih situacija. Njegov odnos s Leonardom, koji pokušava balansirati između znanstvenih i društvenih aspekata života, daje seriji srž.

Tijekom sezona serija “Teorija velikog praska” je proširila broj glavnih likova

Bernadette Rostenkowski (Melissa Rauch), mikrobiologinja i Howardova buduća supruga te Amy Farrah Fowler (Mayim Bialik), neuroznanstvenica i Sheldonova djevojka, postale su ključni likovi. Njihovo uključivanje obogatilo je seriju novim dinamikama i proširilo tematski okvir.

A jedan od ključnih aspekata ove humoristične serije je i znanstvena točnost. Naime, producenti su angažirali dr. Davida Saltzberga, profesora fizike i astronomije sa UCLA-e (University of California, Los Angeles), kao znanstvenog savjetnika. On je osiguravao da znanstvene reference i teorije korištene u seriji budu točne i relevantne. A to je pomoglo u popularizaciji znanosti među gledateljima.

Dodajmo i da je Teorija velikog praska bila vrlo uspješna, kako kod gledatelja, tako i kod kritičara. Serija je osvojila brojne nagrade, uključujući nekoliko Emmyja te Zlatnih globusa. A Jim Parsons je osobito pohvaljen za svoju ulogu Sheldona, osvojivši čak četiri nagrade Emmy za najboljeg glumca u humorističnoj seriji.

Serija je trajala 12 sezona, završivši s snimanjem 16. svibnja 2019. godine

I dodajmo, završetak serije Teorija velikog praska obilježen je emotivnom epizodom koja je zatvorila mnoge priče. A ona je ujedno i dala zadovoljavajući zaključak likovima koje su gledatelji pratili više od desetljeća. Zanimljivo, serije je ostavila značajan trag u popularnoj kulturi. Njena kombinacija pametnog humora, nezaboravnih likova i posvećenosti znanstvenoj točnosti, izdvojila ju je kao jednu od najomiljenijih serija svog vremena. Osim toga, serija je inspirirala brojne mlade ljude da se zainteresiraju za znanost i tehnologiju, pokazujući da su geekovi ne samo zabavni nego i važni članovi društva.

Unatoč završetku serije, njena popularnost ne jenjava. Reprize se i dalje prikazuju širom svijeta, a brojni fanovi s užitkom se vraćaju svojim omiljenim epizodama. Ukratko, Teorija velikog praska ostaje trajno prisutna u srcima svojih gledatelja kao serija koja je na jedinstven način spojila humor i znanost. Više o ovoj humorističnoj TV seriji možete doznati na stranicama IMDB-a.

VIDEO TRAILER: The Big Bang Theory | Season 3 (2009.)

Tagged