25. godina teatra exit | 2019.

Teatar EXIT ulazi u jubilarnu 25. sezonu | Svoj je kazališni život započeo 23. rujna 1994. godine

Zagrebački Teatar EXIT ove sezone obilježava 25 godina postojanja. Naime, svoj je kazališni život službeno započeo 23. rujna 1994. godine premijerom predstave “Dekadencija” Stevena Berkoffa u režiji Matka Raguža, a u izvedbi Vilima Matule i Nataše Lušetić. Predstava “Dekadencija”, koja “nesputano i duhovito progovara o snobizmu, seksu, nasilju, ljubavi i društvu koje nas okružuje”, osvojila je publiku i kritiku te vrlo brzo postala hit otvorivši tako vrata mnogim kreativnim umjetnicima koji su htjeli stvarati drugačije kazalište i tražiti izlaz baveći se socijalnim temama, pozivajući na razmišljanje i postavljajući brojna pitanja po kojima možete kopati još dugo nakon gašenja reflektora.

Kao provokativno, inovativno, britko i visokoestetizirano kazalište, koje u središte svog stvaralaštva postavlja glumačko umijeće, Teatar EXIT do danas je osvojio preko 170 nagrada i nominacija za najbolje predstave, glumce i režije. I tako se ovaj teatar pozicionirao kao teatar promjena i nemirenja s postojećim. Točnije, teatar kojem je kvaliteta predstava na prvome mjestu. Od 1994. do danas Teatar EXIT producirao je šezdesetak premijernih naslova od kojih je većina nastala u vlastitoj produkciji, dok su ostali nastali u koprodukciji i suradnji.

Teatar EXIT je do sada svojim programima i visokoprofesionalnim pristupom radu pripomogao u repozicioniranju nezavisnog sektora unutar društva. Ali podigao standarde ukupne kazališne ponude unutar regije. 1996. i 2009. dodijeljena mu je Nagrada Grada Zagreba za izuzetan doprinos kazališnom i kulturnom životu grada. U jubilarnoj 25. sezoni premijerno će biti izvedeni novi naslovi u Teatru i Studiju EXIT. Ali će biti obilježene i okrugle izvedbe nekih od Exitovih najuspješnijih i najdugovječnijih predstava. A prva na redu je 400. svečana izvedba hit predstave SHAKEspeare na EXit i to petak, 18. listopada 2019. godine. Sve dodatne informacije doznajte na mrežnim stranicama na adresi teatarexit.hr.

VIDEO: SHAKEspeare na EXit | Teatar EXIT

Tagged