20. tabor film festival 2022.

Tabor Film Festival 2022 – 20. izdanje donosi mnoštvo filmova i zabave u dvorcu Veliki Tabor

Jubilarni, 20. po redu Međunarodni festival kratkometražnog filma Tabor Film Festival je otvoren! U predivnom ambijentu dvorca Veliki Tabor u Desiniću razvio je svoja filmska platna, na kojima će sve do nedjelje, 11. srpnja 2022. godine prikazati filmovi sa svih strana svijeta. Među njima su i tri svjetske, ali i dvadesetak hrvatskih premijera!

Programom filmova iz međunarodne konkurencije otvoren je ovogodišnji Tabor Film festival. A u narednim danima sve filmoljupce očekuje mnoštvo filmova u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, kao i u popratnim programima. Marin Leo Janković, direktor TFF-a istaknuo je kako će ove godine biti prikazano oko stotinu filmova iz više od 30 zemalja.


“Čeka nas bogat filmski program u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji. Veseli nas i što nam dolazi mnogo gostiju pa čak i iz dalekog Brazila. Zaštitni znak TFF-a je i popratni program Noć žive publike koji se ove godine odvija u subotu navečer. A to je program u kojem publika aktivno sudjeluje uz mnogo zabave. Naš mladi glumac zagrebačkog kazališta Kerempuh Matija Šakoronja, Zagorac, vodi cijeli program. Proveselit će se s posjetiteljima i navijati za najbolje filmove koji će osvojiti nagradu publike”, rekao je Janković.

U domaćoj konkurenciji čekaju nas tri svjetske premijere

To su filmovi naših uvaženih multimedijalnih umjetnika Vlaste Delimar i Dana Okija te redateljice Ane Klepo, kojima će se pridružiti vrsna filmska ostvarenja domaćih redateljica i redatelja Klare Dujmović, Dee Jagić, Bele Bračko-Milešević, Mate Ugrina, Tomislava Šobana, Dore Slakoper, Saše Poštića i Pavla Kocanjera, Lucije Bužančić, Nine Bačun, Ante Zlatka Stolice, Darka Masneca, Roka Bičeka te Lucije Brkić.

Ovogodišnji Tabor donosi i jedan novitet. Po prvi puta održava se TaborPRO, profesionalna platforma za buduće filmske redatelje. Ona će nakon petodnevne radioničke rezidencije imati i svoje završno javno događanje – pitching forum. Na njemu će sudionici, studenti filmske režije akademija iz regije prezentirati svoje projekte stručnom žiriju.

“Ono što ja tražim u sedam godina otkad radim ovaj posao su filmovi koji imaju nešto novo, zanimljivo, drugačije ili u formi ili u sadržaju, ali da su i dalje gledljivi i da nisu samo eksperimenti radi eksperimenta. To je ujedno i neka programska odrednica. Ne biram filmove koji su pobijedili na najvećim festivalima. Ove godine imamo pobjednika Rotterdama, koji je po mom mišljenju bitan da se prikaže. Ali ne zato što je festivalski pobjednik… Ono što je ostala konstanta TFF-a je odličan program i mislim da je ovo jedini festival koji se sustavno bavi kratkim filmom u svim njegovim formama – igranim i dokumentarnim, eksperimentalnim i animiranim”, rekao je Ivan Ramljak, selektor TFF-a.

Tabor Film festival tijekom četiri festivalska dana donosi pregršt popratnih sadržaja

Sabrina Herak Smoković, izvršna direktorica TFF-a, istaknula je kako su ove jubilarne godine Taboru odlučili pokloniti profesionalni program. A on će, dodajmo, ujedno i prva edukativno-profesionalna platforma ovog tipa u Krapinsko-zagorskoj županiji. “TaborPRO ugošćuje šestero studenata iz regije. A oni će u suradnji s mentoricama i filmskim djelatnicama Martinom Petrović i Anitom Čeko razvijati svoje prve kratkometražne profesionalne filmove”, rekla je Herak Smoković.

“Uz filmske programe pripremljen kvalitetan glazbeni program pod nazivom Taboroteka u kojoj nastupaju bendovi Čuvarkuća i Pseća plaža te DJ umjetnice i umjetnici Stefani Prekali, Stankoff, Stefanic, Tom Bug i Elena Mikac. Srce festivala je i kamp, u koji kamperi već godinama rado dolaze. Utabore se oko dvorca i kreiraju sjajnu atmosferu uz koju dolaze i glazba i zabava i hrana i piće. Sam festival je spoj svega toga zajedno i s razlogom ga zovemo “najopuštenijim festivalom u ovom dijelu svemira”, dodao je Marin Leo Janković. Tabor Film Festival traje od četvrtka do nedjelje, od 7. do 11. srpnja 2022. godine i održava se u dvorcu Veliki Tabor. Sve o programima i ostalim informacijama o ovogodišnjem Taboru možete pronaći naslužbenim mrežnim stranicama na adresi taborfilmfestival.com.

Tagged