festival "Ja BiH" / Zagreb 2019

Svečano zatvoren 8. Festival “Ja BiH…Pet dana Sarajeva u Zagrebu” koji se održao u HKD-u Napredak

U Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, u petak, 11. listopada 2019. godine pred brojnom publikom, uz kulturni program i posebne goste iz susjedne BiH, održana je završna večer osmog izdanja Festivala “Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu”, koji iz godine u godinu privlači sve veći broj Zagrepčana, a u pet je dana i ovaj put donio najljepše “mirise, okuse i boje” Sarajeva te njegova aktualna zbivanja na kulturnoj i umjetničkoj sceni ugostio u hrvatskoj metropoli.

Riječi zahvale okupljenima je uputio predsjednik “Udruženja za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH”, Ismet Efendić, ujedno glavni inicijator i jedan od organizatora ove kulturne manifestacija koja “njeguje ljubav i suradnju Zagreba i Sarajeva”. Goste je u ime Napretkovog kulturnog centra pozdravio i Goran Štrbac, član Upravnog odbora.

Na sceni mu se pridružio proslavljeni kantautor Narcis Vučina, koji je na ovogodišnjem festivalu, dirljivim koncertom u kinu Kinoteka, proslavio 50 godina uspješne glazbene karijere, koja je iznjedrila brojne nezaboravne hitove i balade, što se pjevuše i dan – danas. U razgovoru se Narcis s nostalgijom prisjetio svojih glazbenih početaka na ulicama Sarajeva, vihora rata koji ga je odveo u tuđinu, kao i brojnih vrhunskih glazbenika s kojima je tijekom karijere ostvario upečatljive suradnje.

Poseban gost večeri bio je i Sead Kreševljaković, glavni producent dokumentarnog programa Aljazeere Balkans, koji je predstavio rad te uspješne TV-kuće, a posebno filmskih ostvarenja i produkcijskih projekata od regionalnog značaja. Uz to, govorio je o rapidnom uzletu njihova novog festivala dokumentarnog filma, AJB DOC film festivala, koji se u samo dvije godine etablirao kao značajno međunarodno događanje u području dokumentaristike.

Goste je do dugo u noć zabavljao i rasplesao karizmatični glazbeni duo La Papa, u sastavu Nikola Dabac i Stanislav Kovačić, a među brojnim uzvanicima koji su i ove godine podržali festival Ja BiH, bila su brojna poznata lica, između ostalog filmski redatelji Bobo Jelčić, Robert Zuber i Branko Ištvančić.

Ismet Efendić, predsjednik Udruženja za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH izrazio je iznimno zadovoljstvo ovogodišnjim uspjehom festivala, uz optimističan pogled u budućnost za predstojeća izdanja, kao i njegov festivalski brat blizanac, Ja BiH… Pet dana Zagreba u Sarajevu koji nas očekuje u svibnju 2020. godine.

Tagged