susjedovanje 2024 | knežija zagreb

Susjedovanje 2024 | Kulturna manifestacija koja se po drugi put održava u zagrebačkom naselju Knežija ulazi u svoj završni mjesec

Kulturna manifestacija “Susjedovanje” koju umjetnička organizacija Cirk Pozor po drugi put organizira u zagrebačkom naselju Knežija ulazi u svoj završni mjesec. Podsjetimo, od siječnja 2024. godine, u sklopu manifestacije “Susjedovanje”, na Knežiji su bile organizirane tri radionice za djecu i mlade, točnije, radionice street arta, grafita i cirkuskih vještina. Također, izvedena je predstava “Zaboravi na Dulcineu” francusko američke redateljice Lee Delong.

Travanjske su aktivnosti započele zadnjom radionicom, tj. interaktivnom glazbenom pričom Zika zika muzika glazbenice Lucije Stanojević koja je izvedena u subotu, 13. travnja. Od ponedjeljka, 15. travnja, program se seli na otvoreno. A tjedan započinje oslikavanjem prvog od planiranih pet murala na pročeljima zgrada na Knežiji. Fasade su susjedi putem javnog poziva sami prijavili za oslikavanje, a umjetnici odabrani za izvedbu radova su zagrebački likovni i street art umjetnici Mario Miličić aka MANE MEI, Miron Milić, Lav Paripović, Luisa Pascu i Teo Kiš.

U subotu, 20. travnja od 18 sati, održat će se kratki koncert grupe Šuš. A nedjelju, 28. travnja u 11 sati, planirana je izvedba predstave za djecu Vučko čovjek od principa u produkciji Tricycle trauma i Teatra Cirkus Punkt. I dodajmo, ovom izvedbom na javnoj površini pored zgrade Mjesnog odbora se Susjedovanje 2024 i službeno završiti. Ovaj program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba kroz program Kultura i umjetnost u zajednici. Također, program je imao podršku Zaklade Kultura Nova. A program se ostvaruje u suradnji s Knjižnice Knežija te uz podršku Mjesnog odbora Knežija.

Susjedovanje je program kojeg organizira umjetnička organizacija Cirk Pozor

Iza ove organizacije stoje vizualni umjetnik Mario Miličić i glumica Nikolina Majdak. A kako se Cirk Pozor kao organizacija bavi izvedbenim, ali i vizualnom umjetnošću te edukativnim programima vezanim uz njih, odlučili su ova dva vida umjetnosti objediniti u zajednički program. I to polazeći od mikro-lokalne situacije gradskog naselja kojemu kronično manjka kulturnih sadržaja. Pri tome je naglasak na principu “djeluj lokalno”. A u ovom slučaju Susjedovanja u sredini u kojoj organizacija ima svoju bazu djelovanja, u zagrebačkom naselju Knežija.

Cilj je kulturne manifestacije Susjedovanje stanovnike naviknuti i potaknuti na druge tipove socijalizacije. Ali je i cilj razviti potrebu za kulturnim programima i naviku na iste te dovesti na različite lokacije unutar naselja suvremene umjetničke sadržaje. Poput ulične umjetnosti, kazališnih i predstava suvremenog cirkusa i radionica. Zamisao je programa kulturne sadržaje “izvesti” iz institucija za njih predodređenih i dovesti ih među ljude. U neposrednu blizinu njihovog životnog prostora. Točnije, na javne površine koje obiluju kulturnim potencijalom. Više o Cirk Pozoru doznajte na njihovoj Facebook stranici.

Tagged