osnovna škola "vugrovec - kašina" zagreb / listopad 2017.

Štrajk učitelja: Treba li nadoknaditi sate koje su učenici propustili zbog štrajka?

Štrajk prosvjetnih radnika u Hrvatskoj nedavno je ušao u svoj šesti tjedan i, ako je suditi po trenutnoj situaciji, još uvijek mu se ne nazire kraj. Međutim, dok se sindikati zaposlenih u odgoju i obrazovanju i predstavnici Vlade nalaze u pat-poziciji i ne uspijevaju pronaći rješenje kojim će obje strane biti zadovoljne, nameće se pitanje treba li, i na koji način, nadoknaditi nastavne sate koje su učenici propustili zbog štrajka.

Postavljanjem ankete upravo na tu temu, u okviru koje je odgovore ponudilo više od 400 ispitanika, Portal EduCentar ispitao je mišljenje javnosti o aktualnom štrajku prosvjetara.

>>> PROČITAJTE VIŠE: Zagrebačka županija prijavila projekt u obrazovanju “Regionalni centar kompetentnosti”

Djecu ne treba kažnjavati zbog štrajka

Većina ispitanika (76%) smatra da propuštene sate nije potrebno nadoknaditi, jer djeca nisu odgovorna za štrajk pa samim time niti ne trebaju ispaštati zbog njega. Izdvajamo neke od komentara sudionika ankete:

  • Prosvjetari moraju na neki drugi način doći do svojih prava ,a ne da ispaštaju djeca. Za štrajk sam, ali ne na ovaj način.
  • Ako mogu štrajkati profesori onda mogu i djeca. Učenici imaju pravo na odmor i na svoje slobodno vrijeme u skladu sa školskim kalendarom.
  • Zašto nisu štrajkali u srpnju i kolovozu, kad nema nastave?

>>> PROČITAJTE VIŠE: Otvorena novoizgrađena sportska dvorana OŠ Posavski Bregi u Ivanić-Gradu

Radne subote i produljenje školske godine

Svaka deseta osoba predlaže da se propušteni sati nadoknade u danima koje prosvjetari inače spajaju s neradnim danima zbog blagdana i praznika, dok 9% ispitanika rješenje vidi u produljenju školske godine.

  • Kad su toliko vremena izgubili i time oštetili djecu, trebaju produžiti školsku godinu da djeca ne ostanu zakinuta za neodrađena gradiva.
  • Ukoliko im se zahtjevi ispune, u što sumnjam, nema razloga da se školska godina ne bi mogla produžiti za tjedan, dva, koliko god je potrebno.

Manji broj ljudi (4%) predlaže da se nadoknada odradi subotom, dok svega 1% ispitanika ističe kako ne znaju na koji način nadoknaditi propušteno.

Tagged