stephen hawking - kratki odgovori na velika pitanja - 2021.

Stephen Hawking – shvatite svemir uz “Kratke odgovore na velika pitanja”

Tijekom cijele svoje veličanstvene znanstvene karijere svjetski poznat britanski fizičar i kozmolog Stephen Hawking trudio se širiti naše razumijevanje svemira i razjasniti neke od njegovih najvećih misterija. Iako ga je znanstvenoistraživački rad o crnim rupama, imaginarnom vremenu i višestrukim povijestima vodio u najudaljenije dijelove svemira, Hawking je čvrsto vjerovao da znanost može i treba poslužiti za rješavanje problema na našem planetu.

I upravo sada, kada se suočavamo s mogućim katastrofalnim promjenama na Zemlji Stephen Hawking svoju pozornost skreće upravo na najbitnija pitanja koja se tiču budućnosti ljudskoga roda. A mogu nas “pogoditi” klimatske promjene, sve oskudniji prirodni resursi pa do izazova, čak i prijetnji, koje nam donosi razvoj umjetne inteligencije.


U knjizi Kratki odgovori na velika pitanja, Stephen Hawking, jedan od najvećih umova našeg vremena, ostavio nam je svoja posljednja razmišljanja o bitnim pitanjima i izazovima s kojima se suočavaju naš planet i čovječanstvo.

  • Postoji li Bog?
  • Kako je sve počelo?
  • Postoje li u svemiru i druga inteligentna bića osim nas?
  • Možemo li predvidjeti budućnost?
  • Što je u crnoj rupi?
  • Je li moguće putovati kroz vrijeme?
  • Hoćemo li preživjeti na Zemlji?
  • Trebamo li kolonizirati svemir?
  • Hoće li nas umjetna inteligencija nadmudriti?
  • Kako bismo trebali oblikovati budućnost?

Stephen Hawking – kratka biografija

Stephen William Hawking (Oxford, 8. siječnja, 1942. – Cambridge, 14. ožujka 2018.), britanski teoretski fizičar. Završio je studij fizike na Sveučilištu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio na Sveučilištu Cambridge. Već 1974. postao je član Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu. Bio je profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge, istoj onoj katedri na kojoj su nekoć predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Postao je poznat po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa te po popularnim pisanim djelima, u kojima iznosi svoje teorije o svemiru općenito. Preminuo je u 76. godini života u svom domu u Cambridgeu u Engleskoj.

Za života je objavio mnogo knjiga, među kojima su svakako najpoznatije Kratka povijest vremena (A Brief History of Time, 1988.), zbirka eseja Budućnost svemira i drugi eseji (Black Holes and Baby Universes, 1993.), Svemir u orahovoj ljusci (The Universe in a Nutshell, 2001.) te djela koja je napisao s Leonardom Mlodinowim, Još kraća povijest vremena (A Briefer History of Time, 2005.) i Velebni dizajn (The Grand Design, 2010.). Kratki odgovori na velika pitanja (Brief Answers to the Big Questions, 2018.) njegova je posljednja knjiga napisana za života i objavljena posmrtno. Više o Stephenu Hawkingu doznajte na Wikipediji.

Tagged