trg bana josipa jelačića, zagreb / rujan 2017.

Sretan Međunarodni dan tolerancije drugačijima, dakle vjerojatno svima …

Devetu godinu zaredom Forum za slobodu odgoja obilježava Međunarodni dan tolerancije organizacijom natječaja “Oboji svijet” te nagrađivanjem učenika i učenica osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske koji su svoje ideje o toleranciji i poštivanju različitosti te svoje viđenje ključnih problema današnje generacije mladih, kao i svojih vizija budućnosti prijavili na ovogodišnji natječaj.

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine pozvala je sve članice Ujedinjenih naroda na obilježavanje 16. studenog kao Međunarodnog dana tolerancije, dana koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije.

Iako su ove godine promijenili koncept natječaja te su škole bile pozvane da prvo provedu natječaj na razini škole, a onda Forumu za slobodu odgoja pošalju najbolje radove, opet je zaprimiljen jako veliki broj radova. U ovogodišnjem natječaju sudjelovalo je više od 600 učenika iz 79 škola u Hrvatskoj s ukupno 180 radova.

I ove godine se pitalo djecu i mlade – Kako oni žive svoje različitosti?

Gdje ih sve primjećuju? Kako razumiju različitosti koje ih okružuju? Kako prihvaćaju različitosti i što poduzimaju? Na koji način doprinose prihvaćanju i poštivanju različitosti unutar svoje okoline?

Njihovi radovi su nas i ove godine oduševili, poneki i rastužili, dirnuli, neki su nas nasmijali te pokazali kako su učenici i učenice svjesni svijeta u kojem živimo, znaju identificirati probleme današnjeg društva te kako su itekako pod utjecajem društvenih i političkih kretanja, kako u Hrvatskoj tako i globalno.

Kroz svoje radove uputili su i kritiku odraslima što im, na žalost, svojim primjerom ne pokazuju da svijet može biti ljepše mjesto, uputili su kritike političarima i pokazali kako su, iako još uvijek mali, itekako svjesni važnosti njihovog glasa i žele da ih odrasli čuju. Izvrsno su identificirali probleme s kojima se djeca i mladi susreću u Hrvatskoj, od siromaštva, etničkih i vjerskih različitosti, seksualne i rodne diskriminacije, diskriminacije osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju pa sve do nedostatka empatije i komunikacijskih vještina među njima samima, ali i među odraslima.

Osvrnuli su se i na globalne probleme, od rasizma do klimatskih promjena i važnosti brige o našem okolišu. Iako su u svojim radovima pokazali koliko ih netolerancija i predrasude s kojima su okruženi rastužuju, istovremenu su ponudili i kreativna rješenja kako svijet učiniti ljepšim mjestom za sve nas, ali i generacije koje dolaze.

Umjesto nas, neka govore njihovi radovi – pozivamo vas da ih podijelite s javnošću i pokažete što sve mogu reći naši učenici i učenice o ovoj temi.

Ili kako je to u svojoj pjesmi (S)lijepa tolerancija napisala učenica Marija Mihaljević iz Privatne umjetničke gimnazije iz Zagreba:

Danas je jedan čovjek
Pomazio isto
I lava i janje.
Kaže da su crnci crnci,
A i bijelci njemu – ništa manje.

Činio se svima lud
Kad vidjeli su da o spolu
Ne ovisi njegov sud…

Tako star u tramvaju
Nije govorio ni da ga noge bole.
A kad je žena ženu ljubila,
Mirno je rekao: “Neka se vole.”

Taj čovjek za razlike nije znao,
Nije gledao jesi ružan ili lijep.
A na pitanje “Zašto?”,
Odgovorio je tiho: “Ja sam slijep.”

“I izgleda da bi mi se svijet više svidio
Kada nitko ništa ne bi vidio.”

O Forumu za slobodu odgoja

Forum za slobodu odgoja je organizacija civilnog društva aktivna u Hrvatskoj od 1992. godine, registrirana 1998. godine prema Zakonu o udrugama. Temeljni cilj Foruma je implementacija obrazovnih standarda suvremenih demokratskih društva u hrvatski obrazovni sustav. Članovi Foruma su obrazovni stručnjaci, iskusni eksperti i akademici, profesori i učitelji, roditelji, studenti i učenici koji su zainteresirani za unapređenje i razvoj obrazovanja.

U posljednjih 24 godine svog rada glavne aktivnosti uključuju kreiranje i provedbu edukacijskih programa za metodičku izobrazbu nastavnog osoblja, nenasilno rješavanje sukoba, zdravstveno obrazovanje, integralno građansko obrazovanje, stipendiranje učenika te usavršavanje u metodici poučavanja.

Forum za slobodu odgoja član je European Forum for Freedom in Education, mreže Street Law, RWCT International Consortium, Network of Education Policy Centers te Koordinacije udruga za djecu.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -

1 thought on “Sretan Međunarodni dan tolerancije drugačijima, dakle vjerojatno svima …

Comments are closed.