poslije apokalipse - srećko horvat - 2022.

Srećko Horvat u knjizi “Poslije apokalipse” odgovara na brojna aktualna pitanja

U ovom postapokaliptičnom putovanju filozof Srećko Horvat poziva na istraživanje apokalipse kao “otkrivenja”, prije negoli u njezinu kolokvijalnom značenju “kraja”. Jer jedini način da se kraj, odnosno opće izumiranje, spriječi taj je da osvijestimo i adresiramo niz međusobno povezanih prijetnji. A one su klimatska kriza, nuklearna opasnost i aktualna pandemija koronavirusa. Knjiga skicira filozofski pristup nošenju s onim što Horvat, posuđujući termin iz klimatske znanosti i dajući mu teološki obrat, naziva “eshatološkim prekretnicama”.


To više nije samo nuklearno doba ili klimatska kriza. Ovo je njihov sudar, zajedno s raznim drugim velikim prijetnjama. I to ne samo pandemijom, nego i virusima kapitalizma i fašizma. Srećko Horvat tvrdi da je aktualno “otkrivenje” jednostavno i dosad neviđeno. Alternative više nisu socijalizam ili barbarstvo, već je jedina alternativa danas radikalna reinvencija svijeta ili masovno izumiranje.

Srećko Horvat je knjigom”Poslije apokalipse” poslao poziv na borbu za našu budućnost

“Bogati ratove, potrese i pandemije vide kao priliku za ekscesno profitiranje. Srećko Horvat, moj osobni heroj, detektirao je njihovu novu pretenziju – komodifikaciju apokalipse. Nje se boje manje nego kraja kapitalizma”, rekao je o knjizi Yanis Varoufakis, grčki ekonomist i političar.

Srećko igra se idejom apokalipse tako da se naše viđenje kraja vremena transformira i postaje podnošljivo. Preuzima loptu od velikih umova prošlosti i zabija gol za one koji su sigurni da čovječanstvo može bolje od ovoga”, dodala je Ece Temelkuran, turska autorica i novinarska.

Srećko Horvat filozof je i autor brojnih knjiga preve­denih na više od deset jezika, uključujući Poetry from the Future (Penguin, 2019.), Što Europa želi? (zajedno sa Slavojem Žižekom) i Radikalnost ljubavi. Tekstove mu objavljuju The Guardian, New York Times, Newsweek, Spiegel, Süddeutsche Zeitung i mnogi drugi vodeći svjetski mediji. Bio je jedan od osnivača Subver­sive Festivala, a godinama vodi i uređuje Filozofski teatar u za­grebačkom HNK-u. Jedan je od osnivača međunarodnih pokreta DiEM25 i Progressive International. Više o Srećku doznajte na Wikipediji.

Tagged