poslije apokalipse - srećko horvat | 2022.

Srećko Horvat u knjizi “Poslije apokalipse” odgovara na brojna aktualna pitanja

U ovom postapokaliptičnom putovanju filozof Srećko Horvat poziva na istraživanje apokalipse kao “otkrivenja”, prije negoli u njezinu kolokvijalnom značenju “kraja”. Jer jedini način da se kraj, odnosno opće izumiranje, spriječi taj je da osvijestimo i adresiramo niz međusobno povezanih prijetnji. A one su klimatska kriza, nuklearna opasnost i aktualna pandemija koronavirusa. Knjiga skicira filozofski pristup nošenju s onim što Horvat, posuđujući termin iz klimatske znanosti i dajući mu teološki obrat, naziva “eshatološkim prekretnicama”.

To više nije samo nuklearno doba ili klimatska kriza. Ovo je njihov sudar, zajedno s raznim drugim velikim prijetnjama. I to ne samo pandemijom, nego i virusima kapitalizma i fašizma. Srećko Horvat tvrdi da je aktualno “otkrivenje” jednostavno i dosad neviđeno. Alternative više nisu socijalizam ili barbarstvo, već je jedina alternativa danas radikalna reinvencija svijeta ili masovno izumiranje.

“Bogati ratove, potrese i pandemije vide kao priliku za ekscesno profitiranje. Srećko Horvat, moj osobni heroj, detektirao je njihovu novu pretenziju – komodifikaciju apokalipse. Nje se boje manje nego kraja kapitalizma”, rekao je o knjizi Yanis Varoufakis, grčki ekonomist i političar.

Srećko Horvat je knjigom”Poslije apokalipse” poslao poziv na borbu za našu budućnost

Srećko igra se idejom apokalipse tako da se naše viđenje kraja vremena transformira i postaje podnošljivo. Preuzima loptu od velikih umova prošlosti i zabija gol za one koji su sigurni da čovječanstvo može bolje od ovoga”, dodala je Ece Temelkuran, turska autorica i novinarska.

Srećko Horvat filozof je i autor brojnih knjiga preve­denih na više od deset jezika, uključujući Poetry from the Future (Penguin, 2019.), Što Europa želi? (zajedno sa Slavojem Žižekom) i Radikalnost ljubavi. Tekstove mu objavljuju The Guardian, New York Times, Newsweek, Spiegel, Süddeutsche Zeitung i mnogi drugi vodeći svjetski mediji. Bio je jedan od osnivača Subver­sive festivala, a godinama vodi i uređuje Filozofski teatar u za­grebačkom HNK-u. Jedan je od osnivača međunarodnih pokreta DiEM25 i Progressive International. Više o Srećku doznajte na Wikipediji.

Tagged