spektar glazbena platforma 2021

Spektar je nova platforma koja predstavlja i promovira kvalitetnu suvremenu glazbu i talentirane izvođače

Spektar je nova platforma namijenjena promicanju kvalitetne suvremene glazbe i talentiranih izvođača koji se izražavaju na autentičan način. Radi se o programu čiji je cilj uspostaviti vezu s publikom koja ima dobar ukus i u potrazi je za kvalitetnom glazbom te s izvođačima koji predstavljaju svoj rad kroz aktivno snimanje i nastupanje uživo.

Kako bi se prepoznao uspjeh u spektru žanrova suvremene glazbe, Spektar daje prednost albumu, kao formi koja ostvaruje jak utisak na glazbeno stvaralaštvo te inspirira na predani rad. U prvoj sezoni Spektra predstavlja se i nagrađuje šest različitih izvođača koji su svojom glazbom obilježili 2020. godinu u kategorijama Rock, Alternative, Indie, World, Rap i Pop. Više o platformi Spektar doznajte na službenoj Facebook stranici.

Tko su sve predstavlja u prvoj sezoni platforme Spektar?

Spektar Rock album godine: Tate Romanova – Iz razloga

Tate Romanova je mladi splitski bend koji uspješno spaja pop, rock i indie zvuk stvarajući jedinstveni žanr mlade generacije glazbenih konzumenata. U proteklih godinu dana predstavili su javnosti sedam singlova koji su odlično prihvaćeni od strane publike i kritike, a početkom listopada objavljuju debitantski album Iz razloga. U drugom tjednu od objavljivanja njihov album našao se na prvom mjestu službene prodaje albuma u Hrvatskoj.

Alternative album godine: Dingospo Dali – O nečemu lepom

Dingospo Dali je alternativni rock bend koji nosi epitet jednog je od najuzbudljivijih sastava u regiji, a pažnju na sebe skrenuli su 2015. godine nakon pobjede na prvom televizijskom natjecanju demo bendova. Njihov drugi album odličan je spoj glazbe, svojevrsne poezije i likovnog stvaralaštva. O nečemu lepom još uvijek nije dočekao svoju koncertnu promociju, ali je online promocija, sudeći po recenzijama i komentarima prošla vrlo uspješno.

Indie album godine: Mark Mrakovčić – Breeding Black Sheep

Breeding Black Sheep, izašao za diskografa Dostava Zvuka, fluidno isprepliće indie rock i pop, folk, blues, noise i garage s uvjerljivim glasom zaigrane dinamike. Nakon što se Mark kao glazbenik godinama periodički pojavljivao na pozornicama i očaravao rafiniranim idejama i izvedbom, na svom debiju ovjekovječio je podjednako novije i starije pjesme u svježem ruhu.

World music album godine: Sanja Marković – Ascension

Sanja Marković vrhunska je jazz glazbenica s dugogodišnjim boravkom na istočnoj obali SAD-a i diplomom beogradskog FMU-a. Sanja je aktivno nastupala kao jazz pjevačica i gitaristica s bendom, a novo poglavlje njezine karijere započelo je izdavanjem prvog autorskog albuma Ascension. Album je izdanje talijanske kuće A.MA Records, a na iTunes platformi u Austriji zauzeo je mjesto najprodavanijeg albuma.

Rap album godine: Kontra – Nikad zauvijek isti

Kontra je sarajevski reper i član FM Jam ekipe, DJ dua Insani u Membrani i kreativnog kolektiva Disco Kliker. Mnogi kritičari naglašavaju njegove tekstove i dikciju kao najjače adute. A tu su i njegovi koncerti sa Frenkijem i Indigom su među najenergičnijima u regiji. Zlatan Hajlovac Kontra u osam pjesama svom drugom albumu predstavlja vješto napisane tekstove, vrhunsku produkciju. No on ujedno pokriva i mnoštvo podžanrova rap glazbe.

Pop album godine: z++ – zauvijek

Album Zauvijek novi je kreativni uspjeh mladog osječkog glazbenika Zvonimira Husnjaka koji djeluje pod pseudonimom z++. Objavljen je u prosincu 2020. uz odličnu reakciju publike i kritičara. Album je uz i dalje pretežito trap/pop zvuk prilično raznolik te predstavlja neke nove žanrove u z++-ovoj diskografiji. Kao najveći hit na albumu ističe se pjesma Ljeto već je Gotovo. Album je jedan od rijetkih konceptualnih albuma na ovim prostorima.

VIDEO: Mrak Mrakovčić | Z++ | Kontra

Tagged