monografija slavko kopač - ombres et matieres - shadows and materials - 2022.

Slavko Kopač predstavljen monografijom “Ombres et matières – Shadows and Materials”

U Galeriji Bačva u Meštrovićevom paviljonu održano je predstavljanje monografije kojom se predstavlja umjetnik Slavko Kopač. Monografija “Ombres et matières – Shadows and Materials” predstavljena je u petak, 11. veljače 2022. godine, a izdala ju je renomirana francuska izdavačka kuća Gallimard. Predstavljanje je održano u sklopu dvodnevnog međunarodnog stručnog simpozija “Slavko Kopač – u potpunosti slobodan”.

Izdavanje ove monografije potvrđuje ponovno probuđeni interes za Slavka Kopača, ali i međunarodni značaj umjetnika koji je većinu svog života živio i stvarao u Parizu. Tome doprinosi i činjenica da je francuski Nacionalni centar umjetnosti i kulture Georges Pompidou odlučio u svoje zbirke uvrstiti nekoliko njegovih radova. Također, pripremit će mu i izložbu posvećenu njegovu radu. Time Slavko Kopač postaje prvi hrvatski umjetnik kojemu Gallimard izdaje monografiju, a Pompidou posvećuje izložbu.

O monografiji Slavko Kopač – Ombres et matières – Shadows and Materials

Gallimard, francuska izdavačka kuća osnovana 1911. godine, izdala je dvojezičnu monografiju o Slavku Kopaču. Ona je od siječnja 2022. godine dostupna u knjižarama diljem Europe. Upravo je Gaston, Gallimardov osnivač, 1948. godine ustupio prostore uz svoju izdavačku kuću u Parizu udruženju Compagnie de l’art brut čiji su osnivači Jean Dubuffet i André Breton.

Odmah po Kopačevu dolasku u Pariz 1948., Dubuffet ga je imenovao kustosom zbirke Art bruta. Dodajmo da se ona od 1975. nalazi u Lausannei i broji preko 70.000 radova. Art brut ili sirova umjetnost zagovarala je odricanje od konvencija i kanona te je promicala umjetnost blisku umjetnosti djece kakvu ne nalazimo u galerijama i muzejima.

Monografija donosi i intervjue koje je umjetnik davao tijekom života

Knjiga Ombres et matières – Shadows and Materials, osim povijesnoumjetničkih analiza i valorizacija, doprinosi i poznavanju Slavka Kopača donoseći intervju s Annie le Brun, ženom našeg poznatog pjesnika nadrealista Radovana Ivšića. Osim što su supružnici prijateljevali s Kopačem, čak su i živjeli u istoj ulici u predjelu Montmartrea. U knjizi se nalazi i intervju s Pierrom Chaveom, sinom Alphonsea Chavea. On je u Vanceu imao galeriju Chave u kojoj su izlagali i Kopač i Dubuffet.

Osim toga, u novoizdanoj knjizi nalazi se transkript Kopačevog intervjua s Lidijom Tocilj. On je dan za radio emisiju Susreti i poznanstva Radija Zagreb iz 1984. godine. Također, tu ćete naći i intervju s Mirkom Galićem iz 1982. Uz bogati pregled umjetnikova života i stvaralaštva, knjiga donosi i arhivske dokumente kao što su korespondencije između Kopača i Bretona. O Slavku Kopaču doznajte više na Wikipediji.

Tagged