ženski folklorni zbor "singrlice" :: 2023.

Singrlice i Sudar Percussion Ensemble predstavljaju spot za pjesmu “Pet je kumi”

Da se hrvatska tradicionalna glazba može izvrsno sljubiti s različitim glazbenim izričajima, stilovima i instrumentima, odavno nam dokazuje karlovačko-samoborski vokalni ansambl Singrlice. Podsjetimo, one su ženski folklorni zbor koji hrvatsku tradicionalnu glazbu već dugi niz godina boji suvremenim zvukom. A za svoj rad već su i nekoliko puta nagrađene diskografskom nagradom Porin u kategorijama etno glazbe.


Nedavna suradnja Singrlica i sjajnog samoborskog perkusionističkog ansambla Sudar Percussion rezultirala je njihovim albumom Folk & Roll, koji je nedavno nominiran za Porin u kategoriji najboljeg etno albuma za 2022. godinu. Na tom je albumu tradicionalni folklorni zvuk pjevačkog ansambla obogatio svjež i razigran instrumentarij Sudarovaca, a možemo slobodno reći i da je napravljen i značajan iskorak prema novoj razini pjevačke kvalitete. A posebno u inovativnim glazbenim aranžanima…

Drugi videospot s ovog albuma snimljen je za pjesmu Pet je kumi, veselu i vrckastu pjesmu iz Međimurja. A ona je u raznim, najčešće isključivo folklornim aranžmanima, obrađena već mnogo puta. Međutim, Singrlice i Sudarovci u svojoj izvedbi donose sasvim novi zvuk i atmosferu. Nju upotpunjava virtuozna izvedba klarinetista Mihaela Paara, a sve zajedno je u glazbenom aranžmanu Filipa Horvata.

Videobroj je sniman u hrvatskom “selu štrudli”

A to mjesto je Jaškovo kraj Ozlja, koje za Singrlice ima poseban emotivni značaj. Naime, redatelj spota dugo je tražio autentičnu lokaciju za snimanje, a onda se ideja o njoj pojavila u bliskom okruženju. I to na djedovini jedne od članica ansambla, u autohtonom stoljetnom štaglju njezina djeda. Tu se razvila i snimala ova filmska priča. A ona je izvorna, životna, radosna i šašava, baš kakve su i kume koje pod okriljem noći završe u kleti punoj vina…

Ovaj filmski režiran spot rezultat je suradnje s riječkom produkcijskom kućom Filmerija, a nastao je pod režijskom palicom Sanjina Stanića, koji je ujedno i autor koncepta te montažer i asistenta režije Juraja Bačića. Snimatelj Hrvoje Franjić zaslužan je za iznimnu fotografiju i poetične vanjske kadrove, a njegova je kamera uhvatila sve najbolje trenutke magične atmosfere koju su kreirale “kume” Ivančica Plemić, Katarina Ratkaj, Danijela Kikić Dakić, Mihaela Škiljan i Jelena Zorko. Scenografiju i kostimografiju osmislili su Ivan Botički i Juraj Makarun, poštujući izvornost pjesme i koristeći izvorne narodne nošnje Međimurja. Više o Singrlicama doznajte na njihovoj Facebook stranici.

VIDEO SPOT: Singrlice – Singrlice i Sudar Percussion Ensemble feat. Mihael Paar – Pet je kumi

Tagged