20 godina sindikata policije hrvatske u tvornici kulture

Sindikat policije Hrvatske u Tvorici kulture obilježio 20 godina postojanja

Svečanom akademijom u zagrebačkoj Tvornici Kulture obilježena je 20 godišnjica osnutka prvog sindikata u okviru Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske te prvog sindikata u javnim službama – Sindikata policije Hrvatske.

Uz brojne predstavnike podružnica SPH, policajke i policajce, prijatelje SPH-a i zaslužne ljude iz društvenog i političkog života, svečanom obilježavanju jubileja nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Davor Božinović, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije te drugi visoki gosti.

Tijekom dva desetljeća predanog rada i brige o pravima i interesima policijskih službenika, Sindikat je postao simbol za nepokolebljivo nastojanje da policijski službenici dobiju zaslužena prava, uvjete rada i naknadu za rad kojom će se adekvatno vrednovati posao koji požrtvovno obavljaju.

Sindikat policije Hrvatske osnovan je 24. kolovoza 1999. godine u Zagrebu u prostorijama V. Policijske postaje Medveščak. Bila je to prva neovisna, apolitična interesna udruga zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a na osnivačkoj skupštini za predsjednika sindikata izabran je Dubravko Jagić. Iako malobrojni, odlučni u naumu članovi i predsjednik krenuli su zahtjevan pothvat ustrojavanja i stvaranja sindikata koji bi po prvi put u hrvatskoj povijesti štitio i branio interese policajaca.

“Položaj policajca nakon rata bio je sve gori, dok se ostatak društva polako vraćao normalnom životu. Dok se zemlja obnavljala, policajci su još uvijek primali izrazito niske plaće, a posebni uvjeti rada nisu se nagrađivali. Politika kao da nam je rekla – u ratu ste nam bili dobri, a sad vas više ne trebamo. Brzi rast članstva pokazao nam je da među kolegama policijskim službenicima postoji potreba za sindikalnom borbom za bolje uvjete rada i života. Suočili smo se i s političkim pokušajima opstrukcije pa čak i zabranom sindikata. Međutim, zahvaljujući hrabrosti kolega, iako izloženih brojnim pritiscima, i uz potporu tadašnje Unije radničkih sindikata te europske krovne sindikalne organizacije EUROFEDOP, uspjeli smo opstati”, istaknuo je predsjednika SPH Dubravko Jagić govoreći o počecima Sindikata.

U vrijeme osnivanja SPH nije dočekan sa odobravanjem od strane tadašnje vlasti i ministra unutarnjih poslova, no danas se situacija promijenila i SPH, zahvaljujući svom radu i naporima, u kontinuiranom socijalnom dijalogu s Ministarstvom unutarnjih poslova radi na rješavanju gorućih pitanja hrvatskih policajaca – od plaće do školovanja novih kolega.

Dubravko Jagić i Davor Božinović

“Suradnja sa Sindikatom policije Hrvatske iznimno je bitna zbog stvaranja pozitivnog radnog okruženja u Ministarstvu te u tom pogledu podupirem stajalište SPH kako je jedino zadovoljan policajac i dobar policajac”, rekao je ministar Božinović. U svom govoru istaknuo je i da je Sindikat policije Hrvatske prepoznat kao najbrojniji i najjači sindikat državnih službi i to ne samo od Ministarstva već i od mnogih drugih ministarstava i Vlade Republike Hrvatske. Govoreći o plaćama policijskih službenika, ministar je rekao kako su one premale obzirom na težinu zadaća koje svakodnevno obavljaju te je najavio daljnje napore Ministarstva po pitanju povećanja plaća i opremanja policajaca.

Iako ponosni na proteklih 20 godina u Sindikatu policije poručuju kako tek sada slijede izazovna vremena i kušnje, no da neće odustati dok ne vrate dostojanstvo i sigurnost hrvatskim policajkama i policajcima, a samim time i hrvatskom narodu. Predsjednik Jagić je zaključio kako se policajci i danas suočavaju s kompleksnim novim izazovima u svom poslu i brojnim drugim faktorima koji se reflektiraju kroz njega, kao što su demografska kriza, migracijski valovi i izazovi čuvanja Schengenske granice.

Ključne riječi (tagovi): - - - -