sarah ferguson - duchess of york I park zrinjevac zagreb I 2022.

Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka, u organizaciji Montessori Grupe u posjetu je Hrvatskoj

U organizaciji Montessori Grupe Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka, od 9. od 12. lipnja 2022. godine boravi u Hrvatskoj. Kao glavna ambasadorica Montessori grupe, vojvotkinja je u Hrvatskoj kako bi podržala njihov rad, s naglaskom na pitanje integracije ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj. Također, vojvotkinja Ferguson otvorila je nove načine suradnje za podršku djeci diljem svijeta.


Kako bi se Montessorijev pristup približio svakom djetetu, ova je organizacija “prihvatila izazov i osigurala preduvjete da on pronađe svoje mjesto izvan tradicionalnih Montessori učionica”. Najbolja potvrda tih nastojanja došla je kroz angažman na Banovini. Tamo Montessori osigurava obrazovanje i podršku učiteljima i drugim pojedincima koji se brinu o djeci i to u kontejnerima za privremeni smještaj.

Iako je Montessori poznat kao globalni lider u podršci kvalitetnom obrazovanju, upravo misija osmišljavanja programa s ciljem pružanja potpore ukrajinskim majkama i djeci kroz organizaciju inkluzivnih vrtića jedan je od glavnih razloga zbog kojih je uspostavljena suradnja s vojvotkinjom od Yorka. Zajednička je vizija razviti model koji će ukrajinskim majkama omogućiti da nađu posao i počnu obnavljati svoje živote u novoj zemlji. A to će moći jer će znati da njihova djeca imaju osiguranu adekvatnu dnevnu skrb i obrazovanje.

Sarah Ferguson se humanitarnim radom bavi desetljećima

Vojvotkinjino zalaganje za Montessori pristup počelo je mnogo prije prihvaćanja uloge ambasadorice. Naime, ona se već više od 30 godina predano bavi dobrobiti djece s fokusom na obrazovanje diljem svijeta. Njezina dobrotvorna organizacija Children in crises obrazovala je više od 1,4 milijuna djece. Uz to blisko je surađivala s izbjeglicama u brojnim zemljama. Tu uključujujemo i Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu tijekom 90-ih godina prošlog, 20. stoljeća.

“Iznimno sam sretna što sam u Zagrebu i Hrvatskoj. Počašćena što sam se imala prilike susresti s Tomislavom Tomaševićem, gradonačelnikom Grada Zagreba. Zagrebu ratni sukobi i njihove posljedice nisu nimalo strani te je godinama udomljavao brojne izbjeglice. A to čini i danas. I to u trenutku kada se nemali broj od ukupno 11.000 izbjeglih Ukrajinaca koji su pronašli utočište u Hrvatskoj smjestio upravo u glavnom gradu. U razgovorima s gradonačelnikom dotaknuli smo se i drugih tema kad je riječ o radu Montessori Grupe u Hrvatskoj. Razgovarali smo o mogućoj suradnji, a poseban naglasak stavili smo na aktivnu pomoć organizacije na Banovini“, rekla je Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka.

Rat u Ukrajini ima snažnu poveznicu s ratom u Hrvatskoj

Današnja situacija s ratom u Ukrajini za Sarah Ferguson, vojvotkinju od Yorka, predstavlja snažnu poveznicu s Hrvatskom i situacijom, kroz koju su brojne izbjeglice iz naše zemlje prolazile tijekom Domovinskog rata. Tijekom svog boravka u Zagrebu vojvotkinja od Yorka posjetila je i Udrugu Vestigium. Ona trenutno brine o 16-ero djece izbjeglica i zapošljava tri ukrajinske učiteljice u privremenom vrtiću. A zajedno s Montessori Grupom donirala ukupno 100.000 kuna za njihove potrebe.

Upravo dolazak u našu zemlju nakon svih ovih godina potaknuo ju je da na njoj najautentičniji način, kroz pisanje, iskaže poštovanje prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu. Pisanje je ključan dio njezina života. To na najbolji način potvrđuje bogat književni opus koji uključuje čak 70 dječjih priča. Posebno mjesto u njenom stvaralaštvu ima lik kojeg je prvog kreirala i kojem se uvijek vraća, a to je Little Red. Ta je crvenokosa djevojčica tijekom godina postala simbolom dječjih prava i zaštite te je ujedno bila i maskota vojvotkinjine dobrotvorne udruge Children in Crises. Vojvotkinja je svoj omiljeni lik povela na novo putovanje i to upravo u Hrvatsku. Naime, nedavno je u Zagrebu predstavljen najnoviji naslov Little Red Visits Croatia.

Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka, najavila je proširenje suradnje s Montessori Grupom

Boravak u Hrvatskoj vojvotkinja od Yorka iskoristila je i kako bi u suradnji s Montessori Grupom najavila proširenje zajedničke suradnje i to u obliku Little Red’s Play in the Box koncepta. Riječ je o posebno dizajniranoj kutiji koja bi trebala sadržavati elemente nadahnute Montessorijevim pristupom. A ona ima za cilj poticanje djece da se razvijaju kroz zabavu i istraživanje. Misija iza koncepta je jasna – donijeti igru i nadu djeci posvuda, bez obzira na njihovu situaciju.

Osim toga, tijekom pandemije koronavirusa Sarah Ferguson je pokrenula svoj You Tube kanal za pripovijedanje. On se zove Storytime with Fergie and friends, a na njemu je redovito čitala dječje priče. Posjet Zagrebu iskoristila je kako bi snimila čitanje svoje najnovije knjige u parku Zrinjevac, okružena djecom. Više o vojvotkinji od Yorka doznajte na Wikipediji. O dobrotvornoj udruzi Children in crises više saznajte na mrežnim stranicama na adresi childrenincrisisfl.org. Informacije o Montessori Grupi saznajte na mrežnim stranicama na adresi montessori.com.

Video: Sarah Ferguson, duchess of York, reading The Adventures of Charlie, Blue and Larry Lamp Post

Tagged