rock&off glazbena nagrada 2021

Rock&Off nagrada 2021 – hrvatski jazz&off otporan na pandemiju

Čak pet imena natječe se u kategoriji “jazz&off izvođača godine” nezavisne novinarske nagrade – Rock&Off nagrada 2021.! Lanjskim dobitnicima, bendu Chui, konkuriraju Doringo, Tamara Obrovac, Transhistria Ensemble i Jazz orkestar HRT-a, Trokut i Zvjezdan Ružić.

Najboljeg među njima saznat ćemo na trećoj dodjeli Rock&off nagrada u zagrebačkoj Tvornici kulture, 4. veljače 202. godine.


Chui

Chuijevci, predvođeni neumornim Tonijem Starešinićem, treću godinu zaredom brane titulu najboljeg domaćeg jazz&off izvođača. Iz neobaveznih jam sessiona razvio se jedan od najuzbudljivijih domaćih bendova čije je svako novo izdanje otkrivanje jednog dosad neistraženog glazbenog prostora, a svaki koncert rušenje tabua i ustaljenih obrazaca svirke.

Da, Chui treba chuti uživo, a dok čekamo povratak live nastupima, poslužit će njihov još uvijek aktualni album, bestseller Iz kapetanovog dnevnika.

Doringo

Doringo su instrumentalni sastav iz Zagreba koji svoj zvuk žanrovski svrstava u geo rock. Njihovu 2020. osvježili su novi članovi, Mak Murtić i Lucija Stanojević, čime je onaj geo u opisu zvuka Doringa dobio još zanimljiviju intonaciju.

Kako i sami navode, “glazba je definitivno avanturistička i vodi vas na putovanje diljem globusa”, a pri boljem namještanju koordinata pomoći će i novi album Budem budem čiji je izlazak planiran za početak 2021. godine.

Tamara Obrovac

Glazbena tvrdoglavost Tamare Obrovac isplatila joj se, unatoč svim nesretnim okolnostima za koje se pobrinula 2020.: uspješno je realiziran projekt i album Villa Idola snimljen u suradnji Transhistria Ensemble i Jazz orkestra HRT-a.

Tamarin autorski rad, temeljen na kombinaciji “poznavanja materije i improvizacije”, dobio je još jedan sloj zvuka, a time i novu publiku koja se pridružuje odanoj vojsci Tamarinih fanova širom Europe. Brojnim pitanjima o budućnosti pridružujemo i ovo: čime će nas sljedeće Tamara iznenaditi?

Trokut

Electronic jazz grupa Trokut svojevrsna je supergrupa, budući da je čine članovi koji su već ostvarili svoje ime na domaćoj jazz (ali i off!) sceni. Naziv njihovog debitantskog albuma Shapeless ujedno je i njihov program: tradicionalna jazz škola u kombinaciji sa suvremenim glazbenim pravcima opire se bilo kakvom poznatom obliku i svrstavanju u ladice.

Kad pomislite da ste na poznatom teritoriju, Trokut vam otme tlo pod nogama – nije li to, uostalom, i poanta cijele priče?!

Zvjezdan Ružić

Nesvakidašnjom izvedbom hrvatske himne s Josipom Lisac, kvarnerski pijanist Zvjezdan Ružić dospio je u radar šire javnosti koju je dodatno zaintrigirao njegov melotron, instrument kojeg ne nalazimo toliko često u popisu glazbene opreme današnjice.

Projektom Pianotron Ružić je pobrao pohvale glazbene kritike, a njegovi nastupi zaintrigirali su publiku širom zemlje, uključujući i životinjski auditorij na Brijunima te u zagrebačkom parku Maksimir! Na svu sreću, Ružić tek hvata zalet za još veće stvari…

Kako i gdje glasati?

Podsjećamo i na glasovanje za Iskonovu nagradu publike – svoj glas jednom dnevno može dati svaki zaljubljenik u dobru domaću glazbu od 15. do 31. siječnja 2021. godine i to na Iskonovim mrežnim stranicama na adresi iskon.hr/Rock-Off.

Više o trećem izdanju Rock&Off nagrade saznajte službenoj mrežnoj stranici na adresi rockoff.hr i pratite dodjelu nagrada 4. veljače uživo iz zagrebačke Tvornice kulture! Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.

Tagged