robert bajruši - možemo! - 2021.

Robert Bajruši predstavlja knjigu “Možemo!” o istoimenom političkom pokretu

Novinar Robert Bajruši predstavlja knjigu “Možemo!” koja govori o tome kako je nastao istoimeni politički pokret, tko su mu članovi i za koje se ideje pokret zalaže. Nitko nije previše obraćao pozornost kad je potkraj veljače 2017. dvadesetak žena i muškaraca, stojeći u blizini ruševina zagrebačkog Paromlina, objavilo da su osnovali platformu, ambiciozno nazvanu Zagreb je NAŠ!, s kojom će izići na lokalne izbore u svibnju te godine.

Nešto više interesa izazvao je dobar izborni rezultat, zahvaljujući čemu je njihovih četvero zastupnika i zastupnica ušlo u Skupštinu grada Zagreba, ali i u to vrijeme taj se podatak uglavnom oživljavao kao kratkotrajni bljesak jedne netipične ekipe, koja se razlikovala od svega dotad viđenog u hrvatskoj politici.
Predviđao im se nestanak, kao što su tih godina naglo izbili Laburisti i Orah i ubrzo potonuli.


Jednostavno, prevladavalo je razmišljanje da je prostor lijevo od centra rezerviran za SDP, dok su svi drugi osuđeni na propast. No, to se nije dogodilo. Iz inicijative tih dvadesetak ljudi kraj Paromlina, zbog njihove aktivnosti koja je sljedećih godina izazivala pozornost javnosti, nastao je tri godine kasnije mnogo širi pokret Možemo!

Hrvatsku su 2020. godine obilježila tri važna događaja: pandemija koronavirusa, potres u Zagrebu, a u prosincu i na Baniji te parlamentarni izbori. HDZ-ova vlada na te događaje nije dobro reagirala i naglo je, između travnja i srpnja, narasla podrška lijevo-zelenom bloku, koji su uz Možemo! činili još Nova ljevica, Radnička fronta i ORaH.

Na izborima u srpnju 2020. godine dobili su više od 7% glasova i osvojili čak 7 saborskih mandata

Postali su treća ili četvrta politička snaga. Očito je da je Hrvatska dobila novu ljevicu, čiji predstavnici ne žele na tome stati jer najavljuju nove akcije i inicijative. U svibnju 2021. u Hrvatskoj se održavaju lokalni izbori, a pokret Možemo! ima velike izglede za pobjedu u Zagrebu. Knjiga prati čak i pripreme Možemo! za lokalne izbore u Zagrebu nakon smrti gradonačelnika Milana Bandića. U knjizi Možemo! – Kako je nastala nova hrvatska ljevica – pokret koji želi promijeniti Hrvatsku pisac – novinar Robert Bajruši na 200 stranica opisuje kako je nastao pokret, tko ga čini, tko su njegovi vođe i što planiraju u budućnosti. Više o Možemo! doznajte na mrežnoj stranici na adresi mozemo.hr.

“Na ovoj knjizi radio sam pola godine, a Tomislava Tomaševića i njegovu ekipu, kao novinar i zainteresirani građanin, pratio sam od samih početaka njihove pobune protiv uzurpacije Cvjetnog trga. U tih pola godine razgovarao sam s 20-ak najvažnijih pripadnika zeleno – lijevog pokreta, često i po nekoliko puta. Njihova svjedočanstva vrlo su zanimljiva, iako su mnogi među njima isprva bili skeptični, poput Tomaševića i Teodora Celakoskog, a važna su bila svjedočenja i pripadnika trećeg ešalona, u javnosti nepoznatih aktivista, koji su hapšeni u Varšavskoj, ili su pak kroz Institut za političku ekologiju i Grupu 22 formirali svjetonazor zelene ljevice u Hrvatskoj. Vrijeme koje dolazi pokazati će u kojoj su mjeri uspjeli”, rekao je Robert Bajruši.

robert bajruši - knjiga o pokretu "možemo!" - 2021.

Robert Bajruši – biografija

Rodio se 1967. u Rijeci, ali od djetinjstva živi u Zagrebu, gdje je diplomirao na Studiju za socijalni rad. Novinarstvom se počeo baviti 1984. u Poletu, a kasnije je pisao u Studentskom listu, Startu i na Radiju 101. Na početku Domovinskog rata radio je u tjedniku Slobodna Hrvatska. U ljeto 1992. prešao je u zagrebačko dopisništvo Slobodne Dalmacije, a od 1998. je zaposlen u tjedniku Nacional.

Za otkriće kako su tajne službe po direktivi Franje Tuđmana pomogle NK Croatiji u osvajanju nogometnog prvenstva 1998/99., Bajruši i Ivo Pukanić dobili su nagradu HND-a kao najbolji investigativni novinari u Republici Hrvatskoj. Kratko vrijeme 2012., bio je glavni urednik Nacionala, nakon čega prelazi u Jutarnji list, kao novinar i politički komentator. Objavio je dvije knjige – neautoriziranu “Biografiju Zorana Milanovića”, a kao ghostwriter i “Memoare” nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića. Više o Robertu doznajte na Wikipediji.

Tagged