revolution | tv series | 2012.-2014.

Revolution | Američka postapokaliptična znanstveno-fantastična TV serija koja počinje s iznenadnim i misterioznim događajem koji je isključio sve elektroničke uređaje

“Revolution” je američka postapokaliptična znanstveno-fantastična TV serija koja je debitirala na NBC-u 17. rujna 2012. godine. Kreator serije, Eric Kripke, poznat je i po popularnoj seriji “Supernatural”, a producenti su J. J. Abrams i Bryan Burk iz Bad Robot Productions. Radnja ove TV serije je smještena u nama blisku budućnost u kojoj je cijeli svijet pogođen globalnim nestankom struje. A to rezultira potpunim kolapsom moderne civilizacije…

Serija Revolution počinje s iznenadnim i misterioznim događajem koji je isključio sve elektroničke uređaje na Zemlji, od malih gadgeta do velikih elektrana. Petnaest godina nakon tog događaja, društvo se raspada u anarhiju, s lokalnim milicijama i vojskama koje kontroliraju različite teritorije. A serija prati obitelj Matheson, koja posjeduje ključ za razumijevanje i potencijalno preokretanje učinaka nestanka struje.

Glavni protagonisti su Charlie Matheson (Tracy Spiridakos), mlada djevojka koja traži svojega brata Dannyja (Graham Rogers) nakon što ga otme Milicija Republike Monroe, vođena nemilosrdnim generalom Sebastianom Monroeom (David Lyons). Charlie se udružuje s ujakom Milesom Mathesonom (Billy Burke), bivšim marincem i jednim od osnivača Republike Monroe, a koji sada živi u izgnanstvu…

Karakterizacija i motivacija likova, teme i simbolizam

Miles Matheson je kompleksan lik. On je ratni veteran s mračnom prošlošću, a čija se unutarnja borba između moralnosti i preživljavanja često pojavljuje tijekom serije Revolution. S druge strane je Charlie. Ona predstavlja nadu i nevinost koja se postupno suočava s okrutnostima novog svijeta. General Monroe je glavni antagonist ove TV serije, a vođen je željom za moći i kontrolom. No, njegova složena povijest s Milesom dodaje dubinu njegovom karakteru.

Distopijska TV serija Revolution istražuje teme preživljavanja, moralnosti i prirode moći u postapokaliptičnom okruženju. Nestanak električne energije simbolizira krhkost moderne civilizacije i ovisnost o tehnologiji. Serija također postavlja pitanja o tome što znači biti čovjek u svijetu bez zakona, gdje su osnovni resursi ograničeni i gdje se ljudski odnosi testiraju do krajnjih granica.

Prijem i utjecaj postapokaliptične znanstveno-fantastične TV serija “Revolution”

Revolution je dobila mješovite kritike, s pohvalama za inovativnu premisu i akcijske scene, ali i kritike zbog povremenih rupa u zapletu i razvoja likova. I dodajmo, serija je trajala dvije sezone, točnije, zadnja, 42. epizoda se prikazala 21. svibnja 2014. godine. No, iako nije ostvarila dugovječnost kao neke druge serije svog žanra, Revolution je ostavila trag svojim jedinstvenim pristupom postapokaliptičnom narativu.

Zaključno, Revolution je ambiciozna serija koja kroz prizmu postapokaliptičnog svijeta istražuje osnovne ljudske vrijednosti i društvene strukture, ostavljajući gledatelje da razmišljaju o vlastitoj ovisnosti o tehnologiji i prirodi moći. Na kraju ovog teksta možete pogledati najavni trailer, a sve dodatne informacije o ovoj seriji možete doznati na stranicama IMDB-a.

VIDEO TRAILER: Revolution

Tagged