mali princ / radiodramska izvedba

Radiofonijski projekt Mali Princ izveden u Centru Vinko Bek

U dvorani popunjenoj do posljednjeg mjesta, u Kušlanovoj 59a, u utorak, 4. lipnja 2019. godine izveden je neuobičajen interdisciplinarni umjetnički projekt prema motivima kultne pripovijetke za djecu i odrasle Antoinea de Saint Exuperyja – Mali princ.

Publika najvećim dijelom sastavljena od učenika osnovne i srednje škole Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, nastavnika i suradnika Centra te studenata i profesora Akademije dramske umjetnosti, uživala je netremice prateći glumačku izvedbu radiodramskog projekta, protkanu dizajniranim zvukom, živom glazbom i zvukom proizvedenim pomoću rekvizita.

Zadovoljna reakcijama slijepih i slabovidnih učenika, ovim povodom ravnateljica Centra Vinko Bek Ivana Rotim izjavila je: “Naši učenici dobili su priliku doživjeti kako nastaje radio drama, nakon izvedbe dodirnuti i isprobati korištene rekvizite. Studenti su nam priuštili jedno drugačije i zanimljivo poslijepodne. Ovo je jako lijepa suradnja, nadamo se ne i posljednja, a korist je, vjerujem, obostrana.”

>>> PROČITAJTE VIŠE: Književni petak: Istina i(li) film u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu

Navedeni projekt prvi je dio završnog preddiplomskog projekta iz kazališne umjetnosti Ante Ševe, studenta 3. godine na Odsjeku produkcije te završni rad Hrvoja Korbara iz kolegija Radiofonija studenta 2. godine diplomskog studija iz Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti, koji je ujedno redatelj i autor dramatizacije.

Mladi redatelj, koji iza sebe ima nekoliko uspješnih autorskih djela u radijskom mediju (dokumentarne radio drame Puhači s tračnica i Mrtva slatko pjevam) te istraživanja u domeni spajanja žive kazališne izvedbe i radijskog medija (S. Beckett: Ne mogu nastaviti. Nastavit ću, autorski projekt Drvo koje je pjevalo, Bajsove vrpce prema motivima radova Zvonimira Bajsića) istaknuo je: “Iako živimo u vremenu koje uglavnom percipiramo putem vizualnog, ne smijemo zaboraviti da se sa vanjskim svijetom prvi put susrećemo upravo putem zvuka i slušanja. Tišina i zvuk prostori su za putovanje u svjetove onkraj vidljivog i opipljivog, za putovanje u unutarnje svjetove, a Mali princ priča je koja govori upravo o onom svijetu koji nosimo u sebi.”

>>> PROČITAJTE VIŠE: Studenti RIT Croatia izrađuju rješenje za praćenje kvalitete i zagađenja zraka

U prilog uspjehu projekta govori i iskazani interes Branimira Šutala, predsjednika Udruge slijepih Grada Zagreba da se ista izvedba upriliči i za odrasle članove udruge.

Drugi dio završnog preddiplomskog projekta studenta Ante Ševe je post-produkcija radio drame Mali princ koja će od 1. listopada 2019. godine biti dostupna u digitalnom repozitoriju Akademije dramske umjetnosti.

………………………………………………………………………………………

Režija i dramaturgija:
Hrvoje Korbar, 2. godina diplomskog studija Kazališne režije i radiofonije

Mentorica:
Vedrana Vrhovnik, doc. art.

Produkcija i organizacija:
Ante Ševo, 3. godina preddiplomskog studija Produkcije

Mentorica:
Tatjana Aćimović, doc. art.

Glumci:
Rok Juričić, 1. godina diplomskog studija Glume
Boris Barukčić, 2. godina diplomskog studija Glume
Maruška Aras, 2. godina diplomskog studija Glume

Glazbenica:
Jasmina Bojić (violina)

Dizajn zvuka:
Dino Brazzoduro

Fotografije:
Matija Smuk, 2. godina preddiplomskog studija Snimanja

Tehnička podrška:
Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -

1 thought on “Radiofonijski projekt Mali Princ izveden u Centru Vinko Bek

Comments are closed.