ogenj i folklorni ansambl koprivnica - kaj nebi bilo - 2020

Punk folklor ludilo – “Kaj nebi bilo” dobro da poslušamo novi Ogenj?

Bend Ogenj koji je svojim prvijencem osvojio dva Porina, ovaj put se vraća zreliji i produkcijski moćniji, spreman poharati glazbenu scenu neponovljivom energijom.

Novi singl i fantastičan prateći video spot snimljen je u suradnji s Folklornim ansamblom Koprivnica i u njega je utkan niz elemenata jedinstvene nematerijalne kulturne baštine. Jednostavna stvar, zapakirana u polka poskočice sa zaljubljivom temom na violi i urnebesnom gitarskom solažom u punk maniri – Kaj nebi bilo? ugrijat će srca snažnije od proljetnog sunca. Predstavljeni singl ujedno je najava drugog studijskog albuma benda u nakladi diskografske kuće Dancing Bear.

Iz prvih taktova pjesme otkrivamo da Ogenj još jednom pije s tradicijskih izvora, a djevojke i mladići Folklornog ansambla Koprivnica nas grlenim pjevanjem u jednostavnom dvoglasju pozivaju da krenemo na ovo kratko i intrigantno putovanje.

Glazbene vinjete pjesme Kaj nebi bilo? kulminiraju u snažnom, upečatljivom refrenu testiranom na pozornicama diljem regije i šire, kojeg su među ostalima uglas pjevali Sinjani na svojoj kuli Kamičku, ali i Nijemci u Hamburgu te Poljaci u podnožju Karpata.

Prateći video spot još jednom spaja tradiciju i modernizme

U ritmove Kaj nebi bilo? ukomponirani su koraci čardaša, specifičnih vrtnji u kolu i poznatih podravskih podbijanja. Svi ti plesni elementi specifični su kako za Podravinu, tako i veći dio alpske etno zone Hrvatske. Članovi Folklornog ansambla Koprivnica nose narodnu nošnju Koprivničkog Ivanca, jedinstvenu i prepoznatljiviju podravsku nošnju koju krasi poseban ivanečki vez čije je umijeće izrade zaštićena nematerijalna kulturna baština Hrvatske i koju s ponosom prezentiraju i van granica Lijepe naše.

Ogenj je i u ovom video uratku nastavio vrlo uspješnu suradnju sa Studijom Jeka, Marka Čordaša, dok im se ovaj put u produkciji i snimanju pridružio i Marko Dalić iz Red Eye View studija. Scenarij u suradnji s bendom potpisuje Marko Čordaš, kao i montažu i dio snimanja.

“Tehnički smo snimanje podijelili u dva dana i snimali u gotovo nemogućim uvjetima. Snažan vjetar nosio je pijesak, radio probleme s dronom, no donio je i fantastične kadrove šešira koji bježe s glava, suknje i podsuknje bolje su se vrtjele…! Imali smo i situacije s divljači, inspekciju na terenu i zabranu snimanja, vlakove i pune vagone, a na kraju i posjet letjelice s pilotom”, oduševljeno su nam prepričavali Ogenj.

Kaj nebi bilo dobro da pogledamo spot?

Album Si kak jen, na kojem će se naći upravo objavljeni singl, predstavlja plod kontinuiranog rada i nebrojenih kilometara provedenih na turnejama po Europi na kojima su izgradili pjesme koje će ovom prilikom objediniti u jedinstvenu cjelinu.

Ogenj će ovim albumom, čije su snimanje i produkciju još jednom povjerili iskusnom Anti Prginu – Surki, predstaviti jednu novu dimenziju sastava, što kroz nove članove benda, što kroz intenzitet i slojevitost novih pjesama.


  • foto: Marko Čordaš / Studio Jeka

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -

1 thought on “Punk folklor ludilo – “Kaj nebi bilo” dobro da poslušamo novi Ogenj?

Comments are closed.