tosca - hnk zagreb - 2022. I kristina kolar i tomislav mužek

Puccinijeva Tosca premijerno izvedena u HNK-u ispraćena dugotrajnim ovacijama

Tosca, glasovita opera talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija, premijerno je izvedena u zagrebačkom HNK-u. Opera se izvela u petak, 27. svibnja 2022. godine i to u izvornoj produkciji predstave Teatra Massimo di Palermo. Toscu je režirao Mario Pontiggia, dok je orkestrom ravnala ukrajinska dirigentica Alle Kulbabe iz Nacionalne Opere u Kijevu. Prije premijerne izvedbe publiku je pozdravila intendantica Dubravka Vrgoč i ukrajinski veleposlanik u Zagrebu Vasilj Kirilič, ističući važnost premijerne večeri i njezinu posebnost zbog dolaska dirigentice Alle Kulbabe iz Kijeva.


Veleposlanik Ukrajine citirao je riječi Ivana Meštrovića “naša djela na zemlji nisu drugo do otisci krila naše duše”, a zbor Opere otpjevao je Molitvu za Ukrajinu, svojevrsnu duhovnu himnu Ukrajinskog naroda koja im daje snagu i poticaj da izdrže. “Moramo biti solidarni s onima koji pate i imati sućut za tuđu tragediju. I mi smo prošli kroz vlastitu i samo zajedno smo jači”, rekla je intendantica Vrgoč.

Ova Tosca je “koncentrirana na stvarne elemente kojima je pogodovao dramatičan prostor”

“U prvome činu pogled na enormno veliku kupolu Sant’Andree della Vale predstavlja institucionalan teret koji prijeti i guši pojedinca, u jednome prostoru koji jednako vrijedno ugošćuje ljubavne izljeve između dive i slikara kao i protokolarni Te Deum. U drugome činu elegantna odaja palače Farnese postaje prostor za psihološko mučenje ljubavnika. A u prostoriji do nje odvija se pravo tjelesno mučenje. U trećemu činu prostor je nešto neutralniji, uz golemu rešetku koja poput giljotine razdvaja sâm zatvor od praznine. Time presijeca vezu ljubavnika koji su krenuli u potragu za slobodom. Što se kostima tiče, oni su u skladu s kontekstom 19. stoljeća. U Scarpijinu Rimu u našoj produkciji dominira crna te crkvene boje. Jedine svijetle točke su kostimi Tosce i Cavaradossija“, rekao je argentinski redatelj Mario Pontiggia.

U premijernoj večeri strastvenu, ljubomornu i impulzivnu divu Floriu Toscu tumačila je Kristina Kolar. Romantičnog, slobodoljubivog i zaljubljenog slikara Maria Cavaradossia utjelovio je Tomislav Mužek. Vlastohlepnog i beskrupuloznog šefa policije baruna Scarpiu tumačio je Giorgio Surian. U operi sudjeluje orkestar i zbor Opere HNK u Zagrebu te dječji operni zbor Zvjezdice. Više o operi Tosca doznajte na Wikipediji.

Tagged